Каталог

Зв'язатися

RU
UA
Сервіси

Долгосрочный опыт работы с TicWatch Pro 3 VS Ultra и Galaxy Watch 4

Питання про те, який годинник рекомендують реальні користувачі, приходять регулярно. В Інтернеті ж більшість статей та оглядів написані журналістами, які користувалися гаджетом лише кілька днів. Тому ми вирішили опублікувати відгук постійного користувача про довгостроковий досвід роботи з TicWatch Pro 3 VS Ultra, а також Galaxy Watch 4.


Адаптований переклад авторського матеріалу


Будучи розробником Wear OS (і ентузіастом!), З 2014 року, я почав використовувати кілька пристроїв одночасно, часто маючи годинник на обох зап'ястях. Тому думаю, що можу розповісти про користування з іншого погляду.

Довгостроковий досвід роботи з TicWatch Pro 3 VS Ultra та Galaxy Watch 4

Я купую свій власний годинник (так!) і використовую його не тільки для «роботи». Мені щиро подобається возитися з ними, щоб отримати максимум користі. Ось мої висновки з приводу тих моделей, якими користуюсь зараз.


TicWatch Pro 3 GPS (2020)


Я замовив їх одразу ж у день випуску у 2020 році. Вони виглядали багатообіцяюче. По специфікації, а потім і з мого власного досвіду - відмінний годинник. І ось чому:

  • Не слід турбуватися про термін служби батареї. Це головне. Мені не важко заряджати свій годинник щодня, але я не хочу переживати, що вони не доживуть до кінця дня. Навіть якщо це 40-годинний «день подорожі» по всьому світу або 14-годинний похід із відстеженням тренувань.
  • Велика видима область екрана. Для мене це важлива перевага. Тому що в мойому минулому годиннику Huawei Watch 2 екран менше і читати було не так зручно. Це стало однією з основних причин продажу попереднього гаджета.
  • Достатньо оперативної пам'яті та швидкий процесор. Будь-яка програма працює паралельно з іншими функціями, і мені не потрібно чекати, поки запуститься Google Assistant.
  • Надійний датчик серцевого ритму. Ідеальних немає, але я виявив, що датчик у TicWatch працює, можливо, навіть краще, ніж подвійний датчик на мойому попередньому годиннику Huawei Watch 2. Додаткова перевага – періодичний 24 -годинний моніторинг серцевого ритму, якого раніше не було.
  • Міцність та довговічність. Я не використовую жодних захисних пристроїв, але за 13 місяців не помітив видимих ​​слідів зносу або подряпин ні на корпусі, ні на екрані. Якщо накопичилося багато пилу, іноді промиваю годинник під проточною водою, але на водонепроникність не перевіряв.

TicWatch Pro 3 GPS Ultra (2021 рік)


Я оновився до Ultra, сподіваючись, що він буде таким же добрим, як і минулорічний флагман. Тільки з більш тривалою підтримкою програмного забезпечення та, можливо, деякими покращеннями. Через кілька тижнів я дійшов висновку, що задоволений новими Ultra:

  • • Час автономної роботи такий же добрий, як і в Pro 3 GPS. Це хороша новина з двох причин:
    1. Показник свідчить про працездатність батареї пристрою річної давності, адже вона все ще працює без помітної деградації.
    2. Нещодавно додані функції моніторингу серця не скоротили час автономної роботи.
  • • Для мене обидва екрани OLED та FSTN виглядають однаково. Знову ж таки, гарне свідчення якості моделі 2020 року: за рік не вигоряють і не вицвітають.
Долгосрочный опыт работы с TicWatch Pro 3 VS Ultra и Galaxy Watch 4
  • • Той самий набір мікросхем. Хотілося б бачити в оновленій моделі хоч би більше RAM. 1 Гб оперативної цілком достатньо, але більша кількість зробила б гаджет надійнішим у майбутньому.
  • • Покращений датчик серцевого ритму. Вони називають це "HD PPG" в порівнянні з "PPG" в Pro 3 GPS. Я вважаю новий датчик більш надійним.
  • • У характеристиках виробник обіцяє кращу міцність та довговічність. Mobvoi згадують, що корпус зроблений зі скловолокна та нейлону, а екран захищений склом Gorilla Glass. Я можу тільки повідомити про відчуття: екран дійсно здається менш схильним до відбитків пальців. Ремінець товстіший і зроблений з іншого, більш еластичного матеріалу. При цьому мені дійсно подобався і торішній ремінець, тому я використовуватиму його і на новому годиннику: розмір один і той же.

Отже, хороша новина – це такий же чудовий годинник. Невеликі зміни, які вніс виробник, здебільшого покращили модель. Але зміни корпусу майже непомітні порівняно з оновленнями ПЗ. Ось деякі з них:


  • • У екрані в режимі стандартного годинника тепер є налаштування кольору підсвічування. Ви можете незалежно керувати розкладом, коли годинник переходить в енергозберігаючий режим і виходить із нього. Я майже його не використовую, але приємно знати, що є можливість не заряджати годинник так довго (до 45 днів).
  • • У TicHealth тепер є новий розділ під назвою "24/7 моніторинг фізичного та психічного стану", який відображає актуальні показники "Психічної втоми" та "Рівню енергії" (його необхідно включити у групі налаштувань "Лабораторія"). Додаток Mobvoi на телефоні дійсно показує дані за добу, тиждень, місяць та зберігає статистику кожного дня, але реальної користі від цих даних для здоров'я та фітнесу я не знайшов.
  • • У TicPulse з'явився новий розділ - "Моніторинг здоров'я серця" (включається в налаштуваннях "Лабораторія"). Відображає попередження при виявленні аритмії. За ті кілька тижнів, що я ношу годинник, учора ввечері я отримав одне попередження про AFib, так що стежу за будь-якими проблемами.
Довгостроковий досвід роботи з TicWatch Pro 3 VS Ultra та Galaxy Watch 4

Відстеження серцевого ритму


У минулому годиннику у мене бували явно погані показники, коли годинник визначав подвоєння або половину реальної частоти серцевих скорочень. Я пояснював це тим, що мої зап'ястя досить волохаті, тому що коригування посадки завжди виправляло це. Хороші новини: сенсор HD у годиннику Ultra, схоже, вирішив цю проблему, хоча я не можу бути впевнений, оскільки це дуже рідко траплялося і зі старою моделлю. Ось (абсолютно ненауковий) приклад:

Довгостроковий досвід роботи з TicWatch Pro 3 VS Ultra та Galaxy Watch 4

Ви можете бачити, що показники серцевого ритму TWP3 Ultra відповідають вимірюванням нагрудного пульсометра.


Galaxy Watch 4


Я написав про дивні перші враження про новий годинник Samsung, коли вони тільки вийшли. Тоді я теж провів докладне порівняння з моїми TicWatch Pro 3. Вони були засновані на моєму безпосередньому досвіді. За кілька тижнів я повернувся до використання TicWatch Pro 3, а потім перейшов на Ultra. Я зробив це з таких причин:


  • • Основна перевага TicWatch Pro 3/Ultra – час автономної роботи. Зазвичай, я витрачаю 2-3 години на тренування з моніторингом активності, відстежую сон і користуюсь усіма смарт-функціями, але заряд все одно не опускається нижче 50 % за 24 години. А GW4 пропрацював 24-30 годин без заряджання, але для впевненості мені довелося заряджати його до або після тренування. Єдиною рятівною перевагою є можливість бездротової зарядки на ходу з мого телефону Samsung. Хоча за кілька тижнів використання GW4 я зробив це лише один раз.
  • Читабельний РК-екран у TicWatch. Він практичний за яскравого сонячного світла, хоча мені завжди здавався негарним. У GW4 зовнішній екран при сонячному світлі не видно і можливості переключитися на трансфлективний дисплей – ні. Основний екран такий же яскравий, як і в TicWatch, але щоб переглянути час, потрібно нахилити годинник або торкнутися дисплея.
  • • 45 днів автономності в режимі енергозбереження. Корисно, але я використав би його тільки, якби забув зарядне в поїздці. У Samsung відсутність режиму балансується функцією бездротової зарядки телефону.
  • • Додаток Mobvoi синхронізує дані про тренування, здоров'я та сон з Google Fit. Samsung Health цього не робить, тому вам знадобиться стороння програма, якщо ви хочете зберігати дані про здоров'я у хмарі Google.

Проблеми в Galaxy Watch 4


  • • Повідомлення на телефоні ніколи не відображалися правильно на GW4. Швидше за все, через непрацюючу програму Galaxy Wearable. Незважаючи на те, що я використовую Samsung Note 10 Plus, я не можу виправити повідомлення навіть після кількох заводських скидання, переустановки та очищення даних. Тому я став використовувати функції перегляду карток у додатку циферблата та додатку значків повідомлень, які в тандемі забезпечили хорошу заміну, але все ж таки звичайна Wear OS в TicWatch завжди показувала телефонні повідомлення без будь-яких проблем.
  • • Надто короткий час автономної роботи (менше 30 годин) та надзвичайно повільна зарядка (трохи швидше при охолодженні). Навіть якщо він може працювати цілий день без заряджання, це означає, що я повинен постійно уважно стежити за рівнем заряду батареї. Було великим полегшенням повернутися до душевного спокою завдяки триденній батареї TicWatch. Я заряджаю гаджет щодня до 40-80%, рідко потребую повної зарядки і завжди маю заряд на цілий день у будь-якому випадку.
  • • Навіть після кількох оновлень ПЗ датчик серцевого ритму в GW4, як і раніше, працює некоректно. Знову ж таки, це могло бути через мої волохаті руки. Хоча я настільки зневірився, що збрив волосся під годинником у якийсь момент, але навіть це не допомогло. Так, старі TicWatch іноді давали подвійне зчитування HR, але GW4 ніколи не змогли б відстежити для мене повне тренування без перопусків, подвійних чи половинних показань.
Довгостроковий досвід роботи з TicWatch Pro 3 VS Ultra та Galaxy Watch 4
  • • Нові хитромудрі виміри здоров'я – жирові відкладення, артеріальний тиск, ACG. Перші кілька тижнів – відмінні показники. Але потім вимір жиру перестав працювати, вимір артеріального тиску вимагає щомісячного калібрування за допомогою справжнього монітора ВР. ACG не дає нічого кориснішого, ніж показання «здоров'я серця» у TicWatch Pro 3 Ultra. У всякому разі, автоматичний моніторинг TicWatch є кращим. Одного разу, коли я відчув сильну радість, я спробував виміряти ACG на моєму GW4. Але, звичайно ж, годинник нічого не виміряв. Я так засмутився, що нарешті вирішив здатися, перш ніж отримати справжній інфаркт.
  • • Відсутні жести зап'ястями для операцій однією рукою. Я реалізував щось подібне у своїй програмі для циферблата. Оскільки це вбудоване в ОС, то працювати з будь-яким циферблатом та системними повідомленнями стало ще краще.

Порівняння за технологіями в TWP3 та GW4


  • TicSleep. Samsung додає виявлення стресу, хропіння та частіший моніторинг кисню в крові. Але при цьому GW4 майже ніколи не виявляє глибокого сну. Було смішно дізнатися, що я не хропу, але для мене цінніше – отримувати більш надійні дані про глибокий сон.
  • TicHealth. TicWatch Pro 3 зчитує вправи з дуже низьким енергоспоживанням. Я можу відслідковувати 8-12-годинні велосипедні поїздки з пульсом і GPS, і при цьому я ще маю хороший запас заряду акумулятора на Pro 3 і Ultra. Батарея GW4 і близько такого не вміє. З іншого боку, Samsung відслідковує силові тренування та 50 інших видів спорту, що є великим плюсом зараз.
  • Розшифровка аудіозаміток. Відмінна функція, яка є і TWP3, і GW4. У першому випадку транскрипція відбувається у додатку Mobvoi, а у другому диктофон Samsung робить це прямо на годиннику.
  • Постійне оповіщення. Воно є у TicHealth та Samsung Health. Samsung додає ділянки, що автоматично відстежуються.
  • Google Assistant. Можна завантажити на Galaxy Watch, але годинник йде з вбудованим помічником Bixby. У TicWatch Google Assistant, звичайно ж, встановлений. Сподіваюся, що Google скоро виправить проблеми у роботі помічника.

Функції GW4, які мені хотілося б, щоб були у TicWatch


  • Набагато краще тактильна вібровітдача. TWP3 має слабкий вібромоторчик. GW4 дає правильне, цілеспрямоване та сильне тактильне відчуття.
  • Сенсорна панель для прокручування – дуже практична!
  • Можливість бездротової зарядки. Мій найбільший страх із TWP3/Ultra, якщо я забуду взяти зарядний пристрій із собою в поїздку, втрачу або зламаю його.
  • Покращена швидка панель.

    1. Ви можете потягнути її вниз на будь-якому екрані, а не лише на циферблаті.
    2. Панель багатосторінкова і містить велику кількість перемикачів, включаючи всі налаштування: BT, Wi-Fi, GPS, Always-on, режим польоту, гарнітура BT, режим сну, NFC, яскравість екрана, "не турбувати", режим дзвінка, гучність звуку, живлення, економія заряду батареї та багато іншого!
    3. Панель можна налаштувати, перемістивши улюблені перемикачі на першу сторінку, а інші розбити на інші сторінки.
    4. Кожен перемикач показує фактичний стан, наприклад: перемикач BT показує рівень заряду батареї, перемикач Wi-Fi стає синім під час увімкнення тощо.
  • Підвищена гідроізоляція. Я ніколи не довіряв TWP3 відколи почув, що в інших користувачів ламаються датчики після душу або миття рук. Ultra має міцність корпусу за військовим стандартом 810G, але у GW4 на звороті написано 5 АТМ, і, чесно кажучи, годинник здається міцнішим.
  • Виявлення падіння. Останнє оновлення програмного забезпечення навіть додало функцію виявлення падіння у неактивний час.
  • Більш тонкий і компактний корпус, але з таким самим розміром екрана.
  • Більш оперативної пам'яті і трохи більше ємності для зберігання даних (програмне забезпечення GW4 при цьому використовує більшу частину).
  • Плавне перемикання Bluetooth-навушників Galaxy Buds між телефоном та годинником без сполучення – велика перевага. Навушники ніколи не підключав до TWP3, тому що мені це не потрібно. Не використовую LTE та телефон завжди із собою.
  • Wear 3 має зручну функцію – «тримати останню програму відкритим». До неї легко звикнути.

Які вибрати?


Як розробник програми для Wear OS, я дуже радий бачити Samsung на нашій стороні, адже вони знову виробляють годинник на Wear OS. Але я повернувся до використання TicWatch Pro 3 у версії Ultra. Можливо, у наступній ітерації Samsung все поправить. На сьогодні безпроблемний акумулятор, надійне відправлення повідомлень і хороший датчик серцевого ритму TicWatch Pro 3 Ultra переконали мене повернутися.

Краще вибрати торішні TicWatch Pro 3, ніж нинішні Galaxy. Але я рекомендую придбати Ultra, за відносно схожою ціною.

Довгостроковий досвід роботи з TicWatch Pro 3 VS Ultra та Galaxy Watch 4