Каталог

Зв'язатися

RU
UA
Сервіси

Як правильно доглядати за пилотягом: корисні поради, щоб девайс прослужив довше

Який би пилотяг ви не обрали: провідний чи акумуляторний, мийний або ж лише для сухого очищення, преміум-модель чи бюджетний аналог,- всі вони потребують правильного догляду. Усереднені дані говорять про те, що термін служби побутового пилотяга складає близько восьми років. При цьому цифра напряму залежить від того, як часто ви користуєтесь девайсом, та наскільки своєчасно обслуговуєте свою техніку.


Звісно ж, завжди хочеться, щоб апарат відпрацював максимально довго, і не довелось через два-три роки знову витрачати кошти на новий. Тож сьогодні ми розкажемо, що впливає на термін служби пилотяга, з якою періодичністю потрібно заміняти різні фільтри, як правильно очищати багаторазові деталі. А також розглянемо помилки, які можуть вплинути на продуктивність чи спричинити передчасну поломку вашого помічника. Отож, починаємо!

Прості речі, які подовжать життя пилотяга

Как правильно ухаживать за пылесосом

Звільняйте підлогу від зайвого.

Часом ми думаємо, що пилосос може справитись з будь-яким викликом, і через це безтурботно покладаємось на його суперсилу. Однак варто бути обережнішим. До того ж сучасні девайси адаптовані для боротьби зі звичайними забрудненнями у квартирах, де регулярно проводять прибирання. І для них інтенсивно забруднені площі з шаром сміття - аж ніяк не найкраще середовище.


Тож, якщо у вас є можливість звільнити поверхню від усього зайвого перед тим, як запустити сеанс чистоти, — то краще це зробити. Не варто наражати свого помічника і на сюрпризи у вигляді маленьких іграшок, монет, гвинтів чи гострих предметів: це підвищить ризик застрягання та інших неприємностей. А гострі уламки чи бите скло можуть взагалі завдати непоправної шкоди.

Догляд за щіткою.

Основна щітка — це невід’ємна частина механізму, яка бере на себе основний удар, збираючи сміття, волокна, клубки волосся та шерсті. Та іноді це все заплутується навколо валика, і перешкоджає вільному обертанню. Щоб не допустити цього, раз на кілька тижнів очищайте турбо-щітку вручну або ж, наприклад, з допомогою ножиць. Якщо у вас робот-пилотяг, — то в них зазвичай є можливість вийняти обертовий вал, що значно спрощує задачу. Також часу від часу перевіряйте, в якому стані колеса пристрою, та за потреби, звільняйте їх від сміття.

Как правильно ухаживать за пылесосом

Коли приладу потрібен відпочинок?

Часто апарати виходять з ладу через те, що в них перегрівається двигун. Щоб цього не сталось, варто не лише піклуватись про стан фільтрів, але також не перевантажувати пилотяг. Якщо ви прибираєте велику площу, то через кожні 20 хвилин краще робити бодай маленьку перерву: це допоможе охолодити двигун.

Как правильно ухаживать за пылесосом

Прання мікрофібри у мийних пилотягів.

Якщо передбачено функцію миття підлоги, то після кожного сеансу мікрофіброву накладку потрібно зняти та ретельно промити. Але звісно, є варіант, коли в комплекті поставляється окрема станція автоочищення — тоді вона сама потурбується про гігієну замість вас.

Как правильно ухаживать за пылесосом

Табу у догляді: не робіть цього зі своїм девайсом

Крім очевидних порад про те, що прилад бажано не кидати, не бити та не обливати водою, є ще низка речей, які допоможуть вам попередити купу неприємностей:

  • Уникайте вологи. Якщо ваш девайс призначений для вологого прибирання, то, звісно, — цей пункт не є актуальним. Але для гаджета, що створений для сухого збирання, контакт з вологою може бути надто ризиковим. Він банально не пристосований до цього: якщо ви пропилососите калюжу води, і вона потрапить всередину, — то змішається з купою зібраного бруду. А це може призвести до появи цвілі, збою в роботі, і за гіршого сценарію, — навіть до згоряння двигуна.
  • Поводьтесь обережно зі шнуром живлення. Не тягніть за шнур, щоб перемістити прилад: це може вивести його з ладу. Крім того, в процесі роботи слід тримати моторизовану щітку на відстані від проводу, щоб уникнути пошкоджень.
  • Не мийте паперові фільтри. Якщо багаторазові фільтри НЕРА (мають літеру W у назві) призначені для миття, то одноразовий елемент, який зроблений з паперу, та з виду нагадує “гармошку”, — не пристосований до контакту з вологою. Якщо його намочити, — він деформується і втратить свої очисні властивості. Продування повітрям теж вважається неефективним способом. А тому доцільніше просто замінити деталь на нову.
  • Не використовуйте фен для сушіння мікрофільтра. Також не варто для цього класти його на батарею. Найкращий спосіб для збереження фільтрувальної здатності —висушити його природним способом, без впливу температури.
  • Прати пиловий мішок - не найкраща ідея. Якщо ви все ж спробуєте провернути таку авантюру, то досягти ідеальної чистоти навряд чи вийде, а от дрібний пил, що залишиться, — просто затвердіє після висихання. Це може призвести до забивання пор матеріалу і як наслідок, — порушиться циркуляція повітря, а сила всмоктування однозначно знизиться.

Своєчасне очищення пилозбірника — це важливо

Пилозбірники бувають кількох типів: у вигляді колби, мішка чи контейнера з водою. Якщо у вас сучасний пилотяг з прозорим пластиковим контейнером, то тут догляд максимально спрощено. Коли ви побачили, що колба наповнилась, просто витягніть її та висипте вміст у смітник. Після цього, за бажанням, можна промити контейнер водою, а вже після висихання, — поставити все на місце.


З мішками для пилу все трохи складніше, адже засміченість ємності не одразу стає помітною. Одноразові пилозбірники після використання викидають, та встановлюють натомість нові. Якщо ж мішок багаторазовий (зазвичай їх роблять з синтетичної тканини) — намагайтесь регулярно витрушувати його, і робити це до того, як він наповниться на половину від свого об’єму. Якщо запізнитись, надлишок бруду може забити конструкцію, а отже девайс не зможе працювати так само продуктивно, як раніше.

І третій варіант, який притаманний мийним гаджетам, — збір сміття у контейнер з водою. Крім того, що це найбільш ефективний та гігієнічний спосіб, він так само передбачає простоту очищення. Єдиний нюанс — після кожного прибирання потрібно вилити весь бруд та ретельно сполоснути місткість. Бо інакше є ризик отримати неприємності у вигляді цвілі чи затхлого запаху.

Как правильно ухаживать за пылесосом

Очистити чи замінити: що робити з фільтрами

Фільтр — досить важливий елемент, який затримує до 99,9% різних часточок бруду, бактерій, пилових кліщів та інших алергенів. Завдяки йому там, де ви пилососите, повітря стає чистішим. Тому важливо вчасно проводити очищення деталей або за потреби, — їх заміну. Як правило пилотяги оснащені двома фільтрами.


У якості першого використовують м’який поролон, який монтується перед двигуном для захисту від пилу. Такий мікрофільтр дозволяється мити. А інший (випускний) — це HEPA-фільтр, який перешкоджає проникненню пилу назад у приміщення. Ефективність роботи девайса напряму залежить від його щільності та стану в цілому. Якщо ваш, здавалось би, новий пилотяг раптом втратив свою колишню потужність,— значить варто перевірити, чи все гаразд з фільтрувальною системою.

Покроковий алгоритм очищення

Якщо ваш апарат має багаторазові фільтри, які дозволяється мити, то ви можете змити забруднення під сильним напором холодної води, без мийних засобів.

  • • Для початку знайдіть у посібнику, до якого типу належить фільтр: він може бути постійним, змінним або мийним.
  • • Перевірте, чи вимкнено джерело живлення.
  • • Одягніть захисну маску та рукавички.
  • • Відкрийте відсік з повітряним фільтром, обережно дістаньте його і перемістіть в пакет.
  • • Помістіть його в раковину та ретельно промийте під холодною водою.
  • • Перед тим, як повернути деталь на місце, обов’язково дочекайтесь повного висихання на повітрі, аби попередити появу цвілевих грибків.
  • • Процедуру зазвичай можна повторювати 3-5 разів, але якщо після цього починає зменшуватись тяга, - заміни не уникнути.
Как правильно ухаживать за пылесосом

Як часто заміняти фільтри?

Якщо у вас — не мегасучасний девайс з індикатором заміни, то визначити оптимальний час буває непросто. Для початку спробуйте зорієнтуватись за інформацією, яку виробник має вказати в інструкції. Хоча тут все індивідуально, і залежить не лише від типу фільтра, а й від частоти використання пилососа та рівня забрудненості підлоги у вашому домі. Якщо ж говорити про загальні рекомендації, то багаторазові НЕРА-фільтри (мийні) перед заміною мають прослужити від одного до двох років. А одноразові елементи як правило заміняють через кожні 3-6 місяців.

Як зрозуміти, що прийшов час замінити фільтри?

Є конкретні тривожні дзвіночки, які підкажуть вам, що більше не можна відтягувати. Серед них:

  • • Поява запаху плісняви, коли ви вмикаєте девайс.
  • • Збої у функціонуванні: якщо пилотяг “дзижчить”, працює надто шумно чи всмоктує менше повітря.
  • • Запах “горілого” пилу.
  • • Загострення алергії у домочадців, які чутливі до якості повітря.

Що ж, маємо надію, що ці рекомендації з догляду стануть вам в пригоді. Адже слідуючи простим правилам, можна подовжити життя домашнього помічника щонайменше на кілька років!

Как правильно ухаживать за пылесосом