Каталог

Связаться

RU
UA
Сервисы

Поговори зі мною: навіщо нам голосові асистенти

Балакучі девайси потрібні лише одиноким вовкам та вовчицям? Зовсім ні. Коли в тебе мільйон справ, а хочеться ще й піти на йогу чи просто пестити кудлатого пса, голосовий помічник – саме те, що треба! Відпочивай собі та вказуй штучному інтелекту, що робити.

Сьогодні є три топові голосові помічники – Google Assistant, Siri від Apple та Alexa від Amazon. Ціль та суть роботи в них одна – полегшити життя людей. Перед тим, як розповісти про особливості різних голосових асистентів, давайте з’ясуємо: що це таке. Отож, голосовий асистент/помічник – це мобільний програмний агент, який здатен виконувати задачі та сервіси на основі інформації, яку ввів користувач, та даних отриманих з мережі.

Принцип роботи девайсів

Перший і найважливіший елемент – розпізнавання голосу і його перетворення на текст. Голосові помічники налаштовуються на одну мову. Якщо пристрій підтримує англійську та російську, одночасно розмовляти з ним двома мовами поки не можна.

Кожен голосовий помічник має мікрофон і гучномовець. Перший потрібен, щоб чути команди, другий – щоб відповідати. Голосовий помічник працює лише за наявності інтернет підключення. Ти налаштовуєш девайс на фразу, яка його ввімкне. Це команда, яка змушує пристрій «слухати» все, що скажеш та реагувати на це. Наприклад, сказавши «Alexa», можна ввімкнути помічник від Amazon. Вимикати його не потрібно, він просто засинає, коли розуміє, що діалог завершився.

Щодо потреб людей, які задовольняють модні розумні помічники, то їх із кожним днем стає усе більше. Справа в тому, наскільки добре вони працюють та чи можуть замінити ті, чи інші повноцінні пристрої.


Google Assistant

Зараз Google Assistant здатен працювати із різними програмними забезпеченнями: Android та iOS, а саме — Google Home та Google Home Mini. Функції на кожному можуть відрізнятися.

Цей девайс на відміну від свого попередника Google Now має можливість участі в двосторонніх переговорах. Помічник використовується у смартфонах, а також у Google Allo (додаток для миттєвого обміну повідомленнями) та Google Home (розумний голосовий Wi-Fi динамік для управління будинком).

Окрім відповідати на питання, динаміки можуть управляти розумними пристроями: системами клімат-контролю, розумними лампочками, охоронними системами, автомобілями, телевізорами та іншою смарт-технікою.


Siri

Siri – хмарний персональний помічник і питально-відповідна система, яка використовує обробку природної мови, щоб відповідати на питання і давати рекомендації. Вона пристосовується до кожного користувача індивідуально, вивчаючи його переваги протягом довгого часу.

Помічник доступний на всіх пристроях Apple, а також у нових автомобілях за допомогою функції CarPlay.


Amazon Alexa

Спочатку Alexa була вбудована в Amazon Echo. Зараз її можна встановлювати й на інші девайси: портативну колонку Amazon Tap, приставку Amazon Dot, медіаплеєр Fire TV, розумний годинник CoWatch.

Alexa працює постійно. Щоб дати їй голосову команду, тобі не потрібно натискати ніяких кнопок. Просто скажи «Алекса», і девайс готовий виконувати завдання. Також Alexa управляє розумним будинком. Такий собі кишеньковий дворецький! Alexa запалить для тебе світло, ввімкне опалення, відчинить гостям двері.


Усі так люблять говорити з гаджетами

Сьогодні більше 10 тисяч додатків працюють із Google Assistant, і більш ніж 20 тисяч використовують Alexa. Але цифра стає більшою кожного разу, коли підліток вимагає у батьків новий девайс, або купує його самостійно і хизується перед друзями.

Але голосові асистенти можуть бути не тільки стильними аксесуарами, а й дуже корисними помічниками. Сучасна людина народжується зі здатністю робити сто справ у секунду. Так, але від цього рано чи пізно втомлюєшся. А тут на допомогу приходить розумний девайс. Він приготує овочі, зварить улюблену каву, відправить робота-пилососа мити підлогу та ввімкне твій улюблений серіал, аби ти відпочив, поки інші частини розумного будинку працюють.

Голосові асистенти стають у нагоді й поза домом. Вони знайдуть для тебе кращу піцу у місті, номер у готелі поруч із центром та загуглять будь-який твій дивний запит!

Так, ми ще не такі ледачі, і можемо зробити кілька кліків, аби визвати таксі, або купити квитки. Але іноді те, що швидше сказати, написати складно та довго. А час у 21 столітті не купиш ні за які гроші та не повернеш. Його лише можна зекономити. І це основна причина такої скаженої популярності голосових асистентів.