Каталог

Зв'язатися

RU
UA
Сервіси

Новинки Apple на WWDC 2023

Новинки Apple 2023: підсумки WWDC


5-9 червня компанія Apple презентувала на конференції для розробників Worldwide Developers Conference 2023 багато цікавого. Це і покращені технічні характеристики, і очікувані оновлення софту, і, як висловився CEO компанії Тім Кук, «ще дещо». Саме це «дещо» викликало найбільше емоцій і дискусій. Але про все по порядку. Розбираємось докладніше в особливостях оновлень та технологічних новинок.



MacBook Air 15: кращий у своїй категорії



1060x530wwdc-1.jpg

Екран


Як і передбачалося, мрія фанатів Air здійснилася. Великий, потужний але, як і раніше, легкий, MacBook Air став більше. Почнемо з екрану, адже тепер це найтонший 15-дюймовий ноут у світі:


  • Liquid Retina Display діагоналлю 15,3 дюйми.

  • Вражаюча яскравість до 500 ніт.

  • Передача кольорів до 1 млрд відтінків.

  • Тонка рамка.


І при цьому товщина лептопа всього 11,5 мм, а вага — 1,49 кг, що вже робить його бажаною покупкою для поціновувачів комфорту.



Звук


Акустика — одне з головних оновлень цієї моделі. Згідно з представленою інформацією, ноут отримав 6 динаміків і примусовий шумодав.



Автономність


Акумулятор MacBook Air забезпечує до 18 годин автономної роботи, що оптимально, враховуючи можливості його дисплея і процесора.


В іншому ноут зберіг характеристики попередника. Перш за все, це приголомшлива потужність чіпа M2 з 8-ма ядрами CPU і 10-ю GPU, що дає в 12 разів більшу продуктивність, ніж у Intel. Плюс до 24 Гб уніфікованої пам’яті, накопичувач на 2 ТБ, камера на 10,8 Мп та Touch ID. Можна буде купити MacBook Air 15`` у фірмових відтінках Silver, Space Gray та Midnight Starlight.



Новинка для профі: Mac Studio


1060x530wwdc-3.jpg

У центрі уваги оновленого Mac Studio — процесор M2 Ultra на основі 5-нм техпроцесу другого покоління:


  • На 25% швидше ніж M1 Max

  • 24 ядра CPU

  • 76 ядер GPU


Система також отримала 192 Гб уніфікованої пам'яті та підтримку до 6 екранів XDR.



Потужний Mac Pro


1060x530wwdc-2.jpg

У Mac Pro 2023 також з'явився найпотужніший M2 Ultra з усіма своїми перевагами. А разом з ним – 6 відкритих pci-слотів, SSD на 8 ТБ та підтримка 6 XDR-екранів. За словами розробників, у найвищій комплектації комп'ютер може розвинути продуктивність у 3 рази більшу, ніж у Intel. Зовнішність теж змінилася: тепер все залізо ховається в ефектній рамі з нержавіючої сталі плюс є можливість горизонтальної установки.



Apple Vision Pro: прорив сезону


1060x530wwdc.jpg

Vision Pro — те саме інноваційне «ще дещо», яке вразило всіх. Це абсолютно нова платформа змішаної реальності, яка поєднує віртуальну реальність (Virtual Reality) із доповненою (Augmented Reality). І при знайомстві з нею девіз цієї конференції «Code new worlds» стає зрозумілим.


З MR-гарнітурою ви бачите навколишній світ та накладене зображення одночасно. Просто уявіть: ви дивитесь на екран макбука і одним поглядом переміщаєте його в тривимірний простір, змінюючи розмір, як вам зручно. А будь-який об'єкт з екрана тепер можна побачити у 3D та покрутити з усіх боків.


Розробники називають цю MR-гарнітуру не інакше як «просторовий комп'ютер». І, судячи з заявлених на конференції даних, це буде справді унікальний досвід взаємодії з реальністю всіх типів.



Зовнішній вигляд


Дизайн корпусу викликав шквал емоцій у мережі, і не дивно. Цілісний шматок полірованого скла в рамі з алюмінієвого сплаву виглядають дуже ефектно і масивно. Розробники стверджують, що в них ще й зручно: м'який текстиль, ремінь із дихаючого матеріалу та підстроювання за формою голови.



Екран


Apple Vision Pro отримав 2 дисплеї microOLED із загальною роздільною здатністю 23 Мп, тобто, по 4К кожен. Між екраном та очима розташувався 3-лінзовий блок, який забезпечує широкий кут огляду. Топові лінзи Zeiss обіцяють комфорт навіть людям із порушеннями зору.


Але найцікавіше — система відображення очей EyeSight на зовнішньому дисплеї. EyeSight була придумана для того, щоб бачити погляд людини в умовах доповненої реальності та не відриватися від спілкування з близькими під час роботи чи відпочинку з гарнітурою.



Акумулятор


Зовнішній акумулятор допомагає знизити вагу гарнітури. Щоправда, у фанатів уже виникли питання щодо кабелю — він незнімний. Тобто, якщо провід пошкоджено, замінити його не вдасться, лише купувати нову батарею. Передбачається, що батарея буде здатна на 2 години автономної роботи.



Продуктивність та датчики


Просторовий MR-комп'ютер працює на потужному M2 у тандемі з чіпом R1. Саме R1 обробляє інформацію із датчиків гарнітури в режимі реального часу. Причому це ціла система датчиків:


  • 12 камер

  • 5 датчиків, включаючи LiDAR для керування жестами

  • 6 мікрофонів



Акустика


Гарнітура оснащена двома динаміками з підтримкою просторового звуку. Незалежно від типу контенту, він гармонійно вбудовується в реальні звуки навколишнього простору.



Управління


Для системи було спеціально розроблено унікальний тривимірний інтерфейс, який керується очима, руками та голосом. Все відбувається природно та інтуїтивно. Ще для керування можна використовувати цифрову корону, таку ж, як у годиннику Apple Watch.


Гарнітура синхронізується з усіма девайсами та периферією бренду. Вона сумісна з Unity IPad OS, а значить вам доступні всі iOS-додатки та iCloud. Крім того, є спеціальна програма для професіоналів Reality Composer Pro та широкі можливості для роботи з 3D-моделями.


А ще для гарнітури почне працювати окремий AppStore. На ньому в доступі будуть як стандартні програми для iPad і iPhone, так і спеціально створені під панель.



Цифровий аватар


Аватар створюється за допомогою нейромереж. Спочатку потрібно просканувати обличчя: за це відповідають датчики зовнішньої панелі гарнітури. Потім нейромережі генерують ваш аватар у 3D, а датчики зчитують міміку — рухи очей, губ, емоції.



Повне занурення: основні можливості гарнітури


Розробники обіцяють власнику гарнітури абсолютно новий рівень комфорту:


  • Швидкий коннект з Mac. Екран, відкритий на комп'ютері, можна миттєво перенести на екран Vision Pro і працювати в MR.

  • Спілкування у FaceTime. Групові дзвінки тепер доступні на повне зростання і з просторовим звучанням.

  • Перегляд відео. Фільми можна дивитися в 3D-, AR- та MR форматі з повним відключенням навколишнього середовища.

  • Фото- та відеозйомка. По-перше, на нас чекають Spatial Photo та Spatial Video, завдяки яким створювати контент можна безпосередньо на окуляри. По-друге, тут є об'ємні панорамні фотографії. Тобто, можна буквально «‎зайти»‎ в знімок.

  • Геймінг з Apple Arcade – сервіс, який пропонує понад 100 різножанрових ігор. Що добре, можна підключати геймпад від будь-якої консолі.



Оновлення ПЗ


За підсумками першого дня конференції, у софті чогось кардинально нового не відбулося. Натомість з'явилися приємні та зручні покращення для кожної категорії продуктів бренду.



Що нового в iOS 17


1060x530wwdc 4.jpg

Почнемо з iPhone, адже iOS 17 отримала трохи приємних, хоч і невеликих покращень:


  • Традиційне «Hey, Siri» скоротилося до лаконічного «Siri». Щоправда, опціонально можна залишити і стару команду.

  • FaceTime дозволяє залишати відео.

  • Обмін миттєвими повідомленнями iMessage став ще простіше та зручніше.

  • Розшифрування голосових повідомлень у режимі реального часу.

  • Удосконалені інструменти набору текстів — автокорекція, а також набір голосом та пальцями стали якіснішими.

  • Обмін контактами через AirDrop тепер працює без прив'язки до відстані більше не потрібно підносити телефони один до одного.

  • Актуальний вигляд сторінки дзвінків з можливістю розміщувати будь-які фотографії та нову картку контактів.

  • З'явився цікавий додаток Journal, який збирає події життя в один щоденник.

  • Горизонтальний режим Standby Mode для комфортного перегляду контенту, управління музикою, відображення годинника та різноманітних віджетів.

  • Доступна можливість завантажувати карти офлайн.

  • Оновлена ​​ОС буде доступна на айфонах XR, XS та пізніших версіях. При цьому iPhone 8 та 8 Plus оновлюватися вже не будуть.



Додатковий комфорт із iPad OS 17


Свіжу iPad OS 17 обіцяли таким аксесуарам:


  • Всі iPad з 6 покоління та вище.

  • mini 5 та 6.

  • Air від 3 покоління та вище.

  • Всі Pro, крім 1 покоління з діагоналлю 12,9 дюймів.


Розширилися можливості для креативу. У 2023 на iPad доступні Final Cut Pro та Logic Pro за підпискою, так що відеомонтаж та обробка музики стануть комфортнішими. Ще з додатків додалося Health, тож стежити за здоров'ям стає ще легше.


Крім того, на дисплеї та на екрані блокування тепер доступні активні віджети. До речі, екран блокування теж переробили, тепер він дуже наближений до айфону.


А ще з iPad OS 17 стає приємніше працювати з PDF — редагувати, компілювати файли та робити нотатки.



Оновлення для WatchOS 10


Apple Watch на оновленій системі отримали швидкий доступ до додатків та функцій через просте прокручування корони. Показників тренувань побільшало, а ще з'явився додаток Mental Health, якому в усному режимі можна розповісти про свій психологічний стан та поділитися емоціями. До того ж, змінився весь візуал: він став цікавішим і актуальнішим, з'явилися 2 нових циферблати.



MacOS 14 Sonoma


Sonoma OS для iMac продовжує розвиватись. Якщо порівняти з попередньою MacOS Ventura, зміни незначні. В основному, система стала стабільнішою, швидше та зручнішою в роботі. З цікавого, в ній ми побачимо:


  • Віджети на робочому столі.

  • Заставки, аналогічні Apple TV.

  • Ігровий режим із швидким Bluetooth, оновленим геймпортингом для підключення периферії.

  • Більші можливості для конференцій.

  • Покращена приватність та сімейні налаштування для Safari.



AirPods


Зовні навушники не змінилися. Все той же мінімалізм, комфорт і простота — дизайн AirPods ні з чим не сплутати. Але в них з'явилися довгоочікувані та зручні функції:


  • Автоматичне перемикання режимів. Наприклад, якщо хтось почав розмовляти з користувачем, коли він слухав музику, AirPods самостійно перейдуть на «прозорий» режим. Або включать шумозаглушення, якщо на вулиці стало занадто шумно.

  • Просте підключення до CarPlay через iPhone, без Bluetooth та без заминок.



Зміни програмного забезпечення для Apple TV


Оновлена ​​tvOS 17 ще краще метчиться з іншими пристроями бренду та дарує більше комфорту для відпочинку та спілкування:


  • Дозволяє здійснювати дзвінки безпосередньо через Apple TV. Або розпочати дзвінок з айфона або айпада і в процесі розмови перейти на приставку.

  • FaceTime з функцією Continuity Camera для бездротового підключення через iPhone та iPad.

  • Допомагає шукати пульт.

  • Спрощує навігацію та налаштування завдяки вдосконаленому центру керування.



Підсумки


Конференція триватиме до 9 червня, тому цікаві деталі з'являться. Продовжуємо стежити за оновленнями та чекаємо появи новинок від Apple 2023. Хоча розробники вже навряд чи вдасться здивувати більше, ніж у випадку з Apple Vision Pro — цей девайс став справжнім технологічним проривом. MacBook Air із діагоналлю 15 дюймів теж порадував фанатів. В іншому, зміни були покликані швидше відточити гаджети до досконалості та додати більше комфорту.