Каталог

0 800 201 865

Оформити замовлення

Пн-Пт: 9:00 - 20:00
Сб-Вс: 10:00 - 19:00

дзвінок безкоштовний (по Україні)

0 800 209 145

Сервісний центр

Пн-Сб: 9:00 - 18:00
Вс: выходной

Передзвонити мені
RU
UA
Сервіси
31.07.2024 17:21:00
190
Рекомендації

Як вибрати телевізор: що потрібно знати при покупці

Як вибрати телевізор: що потрібно знати при покупці
Зміст

Купівля нового телевізора — справа захоплива, втім, непроста. Всі ці технічні характеристики та абревіатури можуть збити з пантелику. Як-от велика діагональ і висока роздільна здатність. Самі по собі вони ще не означають, що вам буде комфортно дивитись кіно чи матч. Тут важливий цілий комплекс параметрів, які працюють укупі. Тому ми зібрали корисні поради, як вибрати телевізор, що найкраще відповідатиме вашим запитам і бюджету. У цій статті ви дізнаєтесь про параметри, функції та новітні технології у світі TV.

1.jpg

Як вибрати діагональ екрана: визначаємо оптимальний розмір телевізора

Заведено визначати розмір екрана TV його діагоналлю — відстанню від лівого нижнього кута до правого верхнього. Вимірюється цей показник у дюймах, втім для наочності ви легко можете перевести його у см: 1 дюйм — це приблизно 2.54 см.

На перший погляд, може здаватися, що чим більше екран, тим краще. Насправді це не так. Вам буде незручно дивитися щось на великому дисплеї, якщо кімната маленька. Ба більше, з часом це може призвести до погіршення зору. Тому вибирайте діагональ екрана під розмір кімнати. А тут починається цікаве, бо для цього є два шляхи.

Перший — це класична формула, рекомендована офтальмологами. Безпечною для зору вважається відстань 2.5–3 діагоналі до глядача. Вона також є і найбільш комфортною, бо так ви бачите і дисплей, і навколишній простір (а не сидите впритул до екрана). Тому ми або підбираємо ТВ під уже розташовані меблі, або розташовуємо меблі під той розмір екрана, який хочеться купити.

Як вибрати телевізор з безпечною діагоналлю екрана? Вимірюємо відстань від, наприклад, дивана до місця, де стоятиме телевізор. Припустимо, це 4 м або 400 см. Переводимо в дюйми: 400 : 2.54 ~ 157. Отриманий результат ділимо на 2.5–3: виходить 62–52 дюйми. А щоб не витрачати час на розрахунки, ось вам таблиця оптимальних розмірів телевізорів (виходячи з відстані у 3 діагоналі).

Діагональ екрана телевізора, дюйми

Відстань до глядача, м

35’’

2.66

40’’

3.05 

45’’

3.43

50’’

3.80

55’’

4.19

65’’

4.95

70’’

533


Втім, деякі виробники, наприклад, Samsung та LG використовують інший підхід. Мовляв, класична формула підходить для форматів HD та Full HD. А для сучасних 4К, де навіть зблизька висока чіткість картинки, вони використовують коефіцієнт 1.2-1.6 діагоналей. Саме така відстань рекомендована SMPTE — товариством інженерів кіно і телебачення — для комфортного перегляду. Чи йдеться у цій формулі про безпечність для зору, незрозуміло. Тож, яким шляхом піти, вирішувати тільки вам.

2.jpg

Роздільна здатність: чим відрізняються HD, Full HD, 4K та 8K?

Якщо діагональ — це фізичні розміри екрана, то роздільна здатність екрана — це кількість інформації, що відображається в межах цих розмірів. Вона показує, скільки пікселів вміщується на екрані. Пікселі — це точки, з яких складається зображення. Вони організовані в рядки та стовпчики. Таким чином, роздільна здатність визначає кількість пікселів у кожному рядку (ширина) і в кожному стовпчику (висота).

HD, Full HD, 2K, 4K, 8K і 10K — це різні роздільні здатності екранів, зокрема телевізорів та моніторів. Вони відрізняються саме кількістю пікселів, з яких формується зображення. Чим їх більше, тим краща якість відображення. Ця таблиця відображає роздільну здатність основних TV форматів.

Формат

Роздільна здатність

(пікселів по вертикалі та по горизонталі)

Загальна кількість пікселів

Особливості

HD, також називають HD ready та 720p

1366×768 

Майже 1 млн

В основному використовуються на широкоформатнихекранах (16:9)

Full HD, інші назви — 1080i та 1080p.

1920×1080 

Еквівалентно більш ніж 2 млн

Також підходять для екранів формату 16:9

4K або Ultra HD

3840×2160 


Має 2 варіації:

1. Прийнята Digital Cinema Initiatives, з роздільною здатністю 4096 x 2160 пікселів.

2. Ultra Wide HDTV, 5120 x 2160.

8K, також відомий як Full Ultra HD (FUHD) або 8K UHD

7680х4320 


Використовується в таких пропорціях екрана, таких як 16: 9, 17: 9 та 21: 9


3.jpg

Як вибрати телевізор за типом матриці?

Коли ви досліджуєте тему, як вибрати телевізор, ви стикнетесь із великою кількістю термінів: LED,  Edge LED, Direct LED, OLED, QLED, QNED, Mini LED. Та будьте готові, що велика частина з них — це маркетингові назви. А технічно існує лише два основних типи телевізорів: OLED та LCD. Все інше — варіації на тему. Але розібратися у них варто:

  • LED-екрани підсвічуються світлодіодами. Вони добре відображають глибокі чорні та насичені кольори, а також є енергоефективними порівняно із застарілими РК-дисплеями.

  • Edge LED — це телевізори зі світлодіодним підсвічуванням по периметру. Ці типи телевізорів тонші, легше охолоджуються і дешевші у виробництві.

  • Direct LED — це LED-телевізори з прямим підсвічуванням. У таких моделях підсвічування розташоване безпосередньо в задній частині РК-панелі. Загальна яскравість і контрастність у них краща, ніж у Edge LED. Але вони товстіші та дорожчі у виробництві.

  • OLED-дисплеї працюють на основі технології органічних світлодіодів. Кожен окремий світлодіод випромінює власне світло. І це дає максимально глибокий чорний, яскраві кольори, високу контрастність та дуже чітке зображення. А ще — дозволяє виготовляти максимально тонкі екрани.

  • QLED-технологія використовує квантові точки. Вона забезпечує ще кращу якість картинки, зокрема, підвищену яскравість та розширений діапазон кольорів.

  • QNED-екран поєднує дисплеї Quantum Dot та NanoCell. Знов-таки, це зроблено для ще насиченіших і контрастних кольорів та ще глибшого чорного.

  • Mini LED — це той же LED-екран, тільки з кращою контрастністю  ширшим динамічним діапазоном якості.

Переваги та недоліки основних технологій виробництва екранів:

OLED

LCD/LED

Переваги

Глибокі чорні тони

Дуже висока пікова яскравість

Висока контрастність

Екрани з покриттям антивідблиску, що зменшує відблиски у світлих приміщеннях

Точні кольори

Висока частота оновлення для ігор


Необмежені кути огляду

Широкий вибір брендів, розмірів екранів та цін

Швидкий час відгуку, що дозволяє зменшити розмиття


Недоліки

Зазвичай високі ціни

Чорні тони, які можуть виглядати сірими, а не глибокими чорними


Відносно невеликий вибір серед брендів і розмірів екранів

Контрастність більш обмежена, ніж в OLED-телевізорах


Потенційна можливість відблисків у світлих приміщеннях

Обмежені кути огляду на багатьох телевізорах

Ризик вигорання зображення

Сприйнятливий до розмиття при русі


4.jpg

Як вибрати телевізор за технологіями зображення?

Що таке HDR?

HDR — розширений динамічний діапазон (на відміну від SDR — стандартного діапазону). Ця технологія підвищує яскравість освітлення та забезпечує більш природні реалістичні кольори. Існує кілька різних типів HDR, які сьогодні можна знайти на дисплеях. Найпопулярніші з них — HDR10, HDR10+, Dolby Vision і HLG. Розглянемо їх детальніше.


Що таке HDR10?

HDR10 — найпоширеніший тип HDR. Це відкритий стандарт, тож він використовується величезною кількістю потокових сервісів, включаючи Netflix, Disney+, Apple TV+ та інші. Крім того, він є безкоштовним для виробників, тому може бути декодований будь-яким HDR-телевізором і транслюватися будь-яким HDR-стрімером.

HDR10 використовує так звані «статичні метадані». Це означає, що для всього фільму або шоу існує один «вигляд» HDR. Перевага цього формату полягає в тому, що він займає менше пропускної здатності, ніж формат Dolby Vision, який може передавати метадані кадр за кадром. При цьому він дає кращу якість зображення, ніж у SDR, але, можливо, не таку хорошу, як у HDR10+ або Dolby Vision.


Як вибрати телевізор HDR10+?

Це маркетингова назва технології зображення від компанії Samsung. Як ви, напевно, зрозуміли HDR10+ — це як HDR10, але ще краще. Плюсом в цьому випадку є динамічні метадані, які покращують статичні метадані HDR10. На практиці це означає, що для кожної сцени — або навіть для кожного зображення — контент може надавати телевізору всю необхідну інформацію, щоб він виглядав якнайкраще.

Єдина проблема полягає в тому, що це формат тільки Samsung, тож він підтримується не всіма.  Хоча є багато виробників телевізорів, які випускають HDR10+-сумісні телевізори, цей контент та інші пристрої не настільки поширені.

4.4.jpg

Що таке Dolby Vision?

Dolby Vision — формат, розроблений компанією Dolby Labs. Він ліцензований, тому виробники платять Dolby за його використання. Зате у нього низка очевидних переваг над іншими форматами HDR. Він підтримує 12-бітовий колір і теоретичну максимальну яскравість у 10 000 ніт. Тому він набагато перспективніший, ніж інші стандарти HDR.


Що таке HLG?

HLG або гібридна логічна гамма, був створений британською компанією BBC та японською NHK. Він безкоштовний для використання виробниками та допомагає покращити якість картинки телевізійного мовлення. Це актуально, наприклад, якщо ви часто дивитесь спортивні програми. 

На відміну від попередніх форматів, він є зворотно сумісним з телевізорами SDR. HLG кращий за SDR, але, не настільки якісний, як інші формати HDR. Річ у тому, що він не може сильно впливати на рівень чорного кольору. Іншими словами, ви не отримаєте набагато кращої деталізації в тінях і нічних сценах. До того ж HLG все ще перебуває в зародковому стані, і, як наслідок, не так багато HLG-контенту в Інтернеті.

5.jpg

Як вибрати телевізор з найкращою якістю звуку?

Потужність і якість вбудованих динаміків

Роздумуючи, як вибрати телевізор, ми звертаємо увагу на особливості динаміків:

  • Потужність. Чим вона вища, тим потужніший звук. Це означає, що телевізор може працювати на більшій гучності, а звук на високій гучності буде чистішим. Потужність середньостатистичного динаміка телевізора варіюється від 6 до 20 Вт. Цього достатньо для стандартного використання телевізора, наприклад, для перегляду телешоу. Для інтенсивного прослуховування звуку фільмів або ігор краще все-таки купити саундбар.

  • Кількість. Більшість телевізорів мають 2 стереодинаміки, та їх може бути і більше. Додаткові динаміки забезпечують більшу потужність і ширший частотний діапазон. Наприклад, додатковий вбудований низькочастотний динамік або сабвуфер відтворює низькі баси. Відповідно, фільм, гра або музика справляють більше враження. Існують також телевізори з додатковими динаміками, які спрямовані в різні боки. В результаті ефекти, здається, приходять на вас з різних напрямків, роблячи звук більш обʼємним.


Можливість підключення саундбара або зовнішньої акустичної системи

У всіх сучасних телевізорів є спільна особливість. Через тонкі екрани у них недостатньо місця для великих динаміків. Саме тому для відтворення обʼємного на насиченого звуку часто підключають саундбари та зовнішні аудіосистеми. Це хороша інвестиція, адже вони дозволяють насолодитися реалістичним та обʼємним звуком.

5.3.jpg

Технологія Acoustic Surface

Деякі бренди використовують інші способи значно покращити звук телевізора. Найвідоміший приклад — технологія Acoustic Surface від Sony. За цією технологією динаміки розташовані за екраном, а не в рамці телевізора. Таким чином, екран виробляє звук, невидимо вібруючи. В результаті стереозвук відтворюється надзвичайно реалістично. А у підставку телевізора вбудовано щонайменше 1 сабвуфер, який відтворює глибокі баси.


Підтримка Dolby Atmos та інших аудіоформатів

Dolby Atmos — це технологія обʼємного звучання. Тривимірний звук ніби огортає глядача з усіх сторін, створюючи ефект занурення у фільм. Щоб насолоджуватись цим ефектом, телевізор має відповідати кільком вимогам:

  • Smart TV з підтримкою Dolby Atmos.

  • Широкосмугове підключення.

  • Рекомендована пропускна здатність – 20 Мбіт/с.

  • Стереосистеми, що підтримують формат Dolby Atmos (необовʼязково, але бажано).


6.jpg

Який екран кращий: плаский чи вигнутий?

Можливо, ви помітили, що більшість актуальних моделей телевізорів пласкі. Хоча свого часу і вигнуті екрани були дуже популярними. Їх виробники стверджували, що вигнуті краї дозволяють екрану займати більшу площу в полі зору. Однак вигнутий телевізор вигідний лише тоді, коли ви сидите близько до екрана і тільки ви дивитеся на нього, оскільки ті, хто дивиться збоку, можуть побачити спотворене зображення.

Параметри

Телевізори з плоским екраном

Телевізори з вигнутим екраном

Кут огляду

Зручніший для компанії

Зручніший у ролі монітора

Відображення

Різкіше відображення

Плавне відображення

Реалістичність картинки

Залежить від розташування глядача


Кут огляду

І у плоских, і у вигнутих екранів є свої переваги та недоліки щодо кутів огляду. Однак тип панелі впливає на кути огляду більше, ніж вигин. Іншими словами, два телевізори з однаковим типом панелі, незалежно від їхньої форми, повинні мати однакові кути огляду.

Вигнутий екран може бути зручним, якщо ви сидите дуже близько, особливо якщо ви використовуєте його як монітор компʼютера. Він допомагає звести краї в межах вашого поля зору, тож вони здаватимуться чіткішими. На плоскому екрані телевізора з вузькими кутами огляду лівий і правий краї виглядають темнішими і розмитими, якщо ви сидите надто близько. Та все ж, якщо ви обираєте між плоским і вигнутим екраном з однаковим типом панелі і збираєтеся дивитися телевізор у компанії кількох людей, то, мабуть, краще придбати плоский екран.

6.2.jpg

Відображення

Завдяки своїй формі плоскі та вигнуті телевізори по-різному обробляють відображення. Світло на вигнутому телевізорі «розтягується» по екрану, охоплюючи більше простору. Однак на плоскому екрані відображення більш різке, оскільки воно відбивається безпосередньо назад, а не розтягується по екрану. Деяким людям може просто більше подобатися відображення на вигнутих екранах, але вибір насправді зводиться до особистих уподобань.


Реалістичність та ефект занурення

Здавалось би, завдяки своїй формі вигнуті телевізори забезпечують краще занурення у картинку. Але… тільки якщо глядач знаходиться на правильній відстані та під правильним кутом. Якщо на такий екран дивитися навіть трохи збоку, зображення спотворюється. Тож на практиці як плоский, так і вигнутий дисплей можуть бути однаково реалістичними, все залежить від розташування глядачів.

7.jpg

Що таке Smart TV і чому це важливо?

Smart TV — це телевізор з процесором і вбудованою памʼяттю, який дозволяє підключатися до Інтернету, подібно до смартфона або компʼютера. Для підключення використовується зʼєднання Ethernet, Wi-Fi або обидва варіанти. Як і традиційний, смарт-телевізор може відображати контент з кабельного або супутникового сигналу, а також приймати ефірні передачі. Однак, на відміну від звичайного телевізора, у Smart TV встановлена операційна система і графічний інтерфейс користувача (GUI). Це дозволяє налаштовувати його та працювати з додатками.

На смарт-телевізорі також встановлюються окремі програми, які можуть передавати аудіо- та відеоконтент, що дає змогу підтримувати широкий спектр послуг. І нарешті, він підтримує використання периферійних пристроїв для взаємодії з телевізором і додатками.


Як вибрати телевізор: Smart  TV чи ні?

Більшість виробників вказують на упаковці телевізора напис «Smart» або «телевізор з доступом до Інтернету». Якщо це не так, ви можете перевірити меню та налаштування телевізора і знайти будь-які опції, повʼязані з підключенням до інтернету.

7.2.jpg

Яка операційна система краща для телевізора?

Якщо смарт-телевізори — це компʼютери, то операційна система — це платформа, на якій вони працюють. ОС значною мірою впливає на те, наскільки легко чи важко знайти те, що ви хочете подивитися. Як вибрати телевізор зі зручною операційкою? Звертайте увагу на такі фактори:

  • Наскільки легко і швидко в них орієнтуватися.

  • Які доступні додатки та сервіси на цій платформі.

  • На зручність та привабливість інтерфейса платформи.

Серед користувачів найпопулярніші наступні операційні системи Smart TV:

  1. LG WebOS.

  2. Google TV.

  3. Tizen.

  4. Roku TV.

  5. Fire TV.

  6. tvOS від Apple.

  7. SmartCast (Vizio).

Вибір платформи дуже індивідуальний, тож про переваги та недоліки кожної з них можна говорити довго. Та у підсумку, якщо вам потрібен лаконічний і мінімалістичний інтерфейс, обирайте WebOS. Якщо важливо мати найбільший вибір потокових додатків, обирайте Roku. А якщо вам потрібні можливості розумного асистента, а також можливість модифікувати свій пристрій, то найкращим вибором буде платформа Android для Google TV. І тут виникає ще одне запитання.


У чому відмінність між Google TV та Android TV?

Google TV та Android TV пропонують різні інтерфейси та користувацький досвід у порівнянні один з одним. Можна сказати, що Google TV — це сучасна версія Android TV. Вона пропонує більше можливостей, більшу сумісність і кращий користувацький досвід. Тобто особливість Android TV — простий і зрозумілий інтерфейс, який підкреслює простоту навігації. Google TV йде ще далі, вбудовуючи пропозиції щодо контенту безпосередньо в інтерфейс, що робить його більш інтерактивним і цікавим для користувача.

8.jpg

Підключення та розʼєми у телевізорі

Правильно підібрані телевізійні кабелі та порти мають велике значення у питанні, як вибрати телевізор. Ось основні з них, які вам знадобляться:

  • HDMI. HDMI-порти телевізора дозволяють підключати телевізор до інших пристроїв, передаючи високоякісний звук і відео. Ви можете підʼєднати їх до ігрових пристроїв, домашнього кінотеатру та ноутбука.

  • LAN. Це дротове підключення забезпечує стабільне зʼєднання. З ним ви зможете насолоджуватися потоковою передачею зображень у форматі 4K з мережевих сервісів, таких як YouTube, з високою роздільною здатністю.

  • USB-порт дозволяє підʼєднати до телевізора флеш-накопичувач USB або зовнішній жорсткий диск і відтворювати різні медіафайли — зображення, відео та музику.

  • 3.5 Jack. Якщо ваш телевізор має цей аудіовхід, ви можете підключити до нього відповідний кабель навушників або динаміків.

  • Digital Audio Out. Цей порт можна використовувати для передачі звуку телевізора на зовнішній пристрій. Наприклад, на стереосистему або домашній кінотеатр.


Як реалізоване управління у телевізорі?

Основним і найзручнішим способом керувати ТВ залишається пульт дистанційного керування. Втім, сучасні пульти — це не просто купа кнопок. Зі зростанням популярності Smart TV пульти дистанційного керування інтегрують різні інтелектуальні функції, такі як голосове керування, клавіатури та тачпади. Розумний пульт допоможе спростити керування телевізором і полегшити доступ до застосунків та розумних помічників.

10.jpg

Додаткові функції телевізора

На додаток до основних характеристик та функцій є ще кілька особливостей, на які ви можете звернути увагу при виборі телевізора:

  • Тюнер. Відсутність тюнера означає, що ви не можете підключити антену безпосередньо до телевізора. Вам доведеться купувати тюнер окремо і возитися з двома пультами дистанційного керування.

  • Голосове керування — через Alexa і Google Assistant 

  • Інтеграція з системою «розумний дім». Смарт-телевізори, сумісні з голосовими помічниками, дозволяють керувати телевізором та іншими пристроями розумного будинку за допомогою голосових команд.

  • Керування жестами.

  • Підключення до смартфона та інших гаджетів.

  • TimeShift — це запис програми на носій для перегляду або прослуховування після прямого ефіру.

  • Ігрові режими. Якщо ви геймер, шукайте телевізор з ігровим режимом, який зменшує затримку введення та покращує обробку рухів для більш плавного ігрового процесу.


Чи варто вибирати телевізор за брендом? 

Найпопулярніші виробники телевізорів — тріо Samsung, LG та Sony. Втім, не варто орієнтуватися лише на бренд. На першому місці має бути сукупність характеристик, які дозволять вам зручно користуватися TV. І точно немає сенсу гнатися за дорогими моделями, адже навіть недорогі телевізори можуть бути оснащені всім необхідним та працювати довго. Як-от телевізори Sharp, відомі своєю надійністю та оптимальним співвідношенням ціни та технічних параметрів.

Телевізор SHARP 55GP6260E
Телевізор SHARP 55GP6260E
Написати відгук
25 189 ₴-2290 ₴
22 899 ₴
Телевізор HISENSE 43E7NQ
Телевізор HISENSE 43E7NQ
Написати відгук
19 565 ₴-1779 ₴
17 786 ₴
Телевізор Sharp 50FP1EA
Телевізор Sharp 50FP1EA
Написати відгук
19 799 ₴-1800 ₴
17 999 ₴
Телевізор Tesla 43E635BFS
Телевізор Tesla 43E635BFS
Написати відгук
10 889 ₴-990 ₴
9 899 ₴
Телевізор PHILIPS 65OLED769/12
Телевізор PHILIPS 65OLED769/12
Написати відгук
80 727 ₴-7339 ₴
73 388 ₴
Телевізор Xiaomi Mi TV A Pro 43
Телевізор Xiaomi Mi TV A Pro 43
Написати відгук
14 090 ₴-1281 ₴
12 809 ₴
Телевізор Tesla Q55S935GUS
Телевізор Tesla Q55S935GUS
Написати відгук
17 599 ₴-1600 ₴
15 999 ₴
Телевізор Grifon Nova NV32HSB
Телевізор Grifon Nova NV32HSB
Написати відгук
6 239 ₴-1040 ₴
5 199 ₴
Телевізор Samsung QE43Q60D
Телевізор Samsung QE43Q60D
Написати відгук
32 756 ₴-7559 ₴
25 197 ₴
Телевізор Tesla Q65S935GUS
Телевізор Tesla Q65S935GUS
Написати відгук
29 699 ₴-2700 ₴
26 999 ₴
Як вибрати надійний вертикальний пилосос? Поради з виборуПопередня статтяЯк вибрати надійний вертикальний пилосос? Поради з виборуОгляд Dreame X40 Ultra. Все про запуск та якість прибиранняНаступна статтяОгляд Dreame X40 Ultra. Все про запуск та якість прибирання
Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 36, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати.

Ще публікації від Марія Горбань

Як вибрати масажерМарія Горбань - 30.08.24РекомендаціїЯк вибрати масажерМасажер – це пристрій, призначений для масажу тіла або окремих його ділянок. Пристрій може мати різну конструкцію та функції. Загалом він призначений для зняття напруги в м'язах, покращення кровообігу, мінімізації болю та для розслаблення. 76 Детальніше

Категорії

Телевізори (1)