Каталог

0 800 201 865

Оформити замовлення

Пн-Пт: 9:00 - 20:00
Сб-Вс: 10:00 - 19:00

дзвінок безкоштовний (по Україні)

0 800 209 145

Сервісний центр

Пн-Сб: 9:00 - 18:00
Вс: выходной

Передзвонити мені
RU
UA
Сервіси
01.07.2024 16:15:00
395
Рекомендації

Як вибрати робот-пилосос? Що треба знати перед покупкою?

Зміст

По-перше, вони заощаджують час, який витрачається на ручне прибирання. Робот-пилосос здатний прибирати дім, навіть поки ви знаходитесь на роботі або відпочиваєте. По-друге, бережуть ваш ресурс. Компактні розумні девайси рухаються по підлозі та проходять під меблями без ваших фізичних зусиль. По-третє, роботи допомагають підтримувати здорове середовище в оселі. Вони мінімізують контакт з пилом, що особливо корисно для алергіків.

Типи роботів-пилососів

Можна розділяти роботизовані пилососи за різними критеріями: із самообслуговуванням і без, з мінімумом розумних функцій та з алгоритмами штучного інтелекту тощо. А основне, з чого варто почати вибирати пристрій, — це тип прибирання.

Типи роботів-пилососів

Робот-пилосос для сухого прибирання: основні критерії вибору

Такі моделі оснащені пилозбірником та насадкою-щіткою. Вони прибирають тільки сухе сміття на різних типах покриттів. Вибираючи девайс цього типу, орієнтуйтеся на наступні характеристики.


Сила всмоктування

Чим вище цей показник, тим ефективніше робот-пилосос збирає пил, бруд і сміття з різних поверхонь. Моделі із силою всмоктування на рівні 2 500 Па призначені для прибирання твердих підлог. Наприклад, Dreame Vacuum F9, який прибирає ламінат, лінолеум, паркет, плитку та килимове покриття. А якщо у вас є хоча б один довговорсовий килим, потрібен девайс із силою всмоктування від 5 000 Па і вище. Наприклад, Dreame Bot L10s Pro Gen2 з показником 7 000 Па. 


Типи фільтрів

У більшості роботів-пилососів використовуються HEPA-фільтри (англ. High Efficiency Particulate Air — високоефективне утримання частинок). Вони допомагають усунути 99,97% частинок пилу розміром 0.3 мікрона, які містяться у повітрі. Тому для людей, які страждають на астму або інші респіраторні захворювання, пилосос з НЕРА-фільтром може стати ідеальним вибором.

Для кращої фільтрації виробники часто використовують додатковий фільтр — зазвичай поролоновий. Якщо HEPA-фільтр затримує найдрібніший пил, то на поролоновому осідають великі часточки.


Навігація у роботах-пилососах: як вона впливає на якість прибирання

Роботи-пилососи значно еволюціонували, і одним з ключових досягнень стала їхня здатність до інтелектуальної навігації. Сучасні моделі розпізнають обʼєкти та будують карти приміщень за допомогою різноманітних датчиків і штучного інтелекту. Карта, створена під час першого запуску бота, доступна у застосунку для смартфона, де ви можете змінювати її.

Основні датчики, які використовуються для навігації — це датчики визначення перешкод: стін, сходів, килимів. А також датчики бруду, заряду батареї, оптичні сенсори та детектори падіння.


А основні технології картографування, які забезпечують ефективне прибирання — LiDAR, вбудовані камери, SLAM, гіроскопічна навігація:

  • LiDAR (Light Detection and Ranging) — це лазерна система виявлення обʼєктів. Лазер випромінює промені, які відбиваються від предметів і поверхонь, дозволяючи пилососу точно зрозуміти планування вашого простору. Вона залишається найрозповсюдженішою, оскільки забезпечує швидку і точну навігацію. 

  • Вбудовані камери дозволяють орієнтуватися у режимі реального часу. Вони можуть навіть виконувати функції камер спостереження, дозволяючи вам бачити те, що й вони.

  • SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) означає одночасне визначення місцезнаходження робота-пилососа та картографування. Система SLAM може використовувати як Lidar, так і камеру. Зверніть увагу, що більшості систем SLAM для роботи потрібне світло. Тому бажано, щоб на такому девайсі було підсвічування для освітлення шляху. Інакше робот може відмовитись заїжджати під меблі або у тінь.

  • Для визначення відстані від робота до перешкод також часто використовується вбудований гіроскоп. Це дешевий та ефективний спосіб мапування.


Робот-пилосос для вологого прибирання та підлогонатирачі

Якщо у вашому домі багато твердих підлогових покриттів, варто придбати миючий робот-пилосос. Окрім пилозбірника та основної щітки він оснащений резервуаром для води та мийними насадками.


Переваги та недоліки миючих пилососів

Перевага таких моделей — вони видаляють ще більше бруду, виконуючи і сухе, і вологе прибирання (одночасно або окремо). Втім, вам доведеться регулярно поповнювати запас води у баку. Інакше девайс просто зупиниться. Альтернатива — робот-пилосос зі станцією самообслуговування: він автоматично доливає чисту воду, пере та сушить насадки, витрушує пилозбірник.


На що звернути увагу при виборі миючого робота-пилососа?

Отже, основне, від чого залежить ефективне миття — це обʼєм резервуара для води. Наступне питання — як робот подає воду: на насадку або розбризкує на підлогу. Якщо у вашому домі натуральне деревʼяне покриття, зайвої вологи краще уникати. Також важливо, чи можна відрегулювати інтенсивність подачі води.

Мийні насадки для робота-пилососа теж бувають різні. Це може бути просто мікрофіброва серветка або ж круглі обертові насадки. Обертові насадки здатні не просто мити підлогу, а ретельно натирати її. А у топових ботах вони навіть можуть висуватися вбік, щоб помити уздовж стін. Або ж миють підлогу із натиском, імітуючи ручне миття. Також дуже важливо, як такий пилотяг реагує на килими. Він може підіймати мийні насадки, коли заїжджає на килим, або ж просто уникати його. 


На що звернути увагу при виборі робота-пилососа: практичні поради від експерта

Найкращий робот-пилосос — це той, який підходить саме вам. Наступні експертні поради допоможуть підібрати характеристики правильно, а також уникнути зайвих витрат.

На що звернути увагу при виборі робота-пилососа: практичні поради від експерта

Потужність всмоктування

Підбирайте її залежно від типу покриття та звичайного рівня забруднень. Якщо у вас тверда підлога і ви раз на тиждень прибираєте вручну, до 5000 Па буде достатньо. Якщо ж у вас є довговорсові килими, краще подбати про вищий рівень всмоктування. Те саме стосується й інтенсивності забруднень. Зазвичай він вищий у родинах із дітьми та у власників домашніх улюбленців. У цьому випадку вибирайте максимально потужний робот-пилосос.


Габарити робота-пилососа

Стандартний розмір більшості ботів — приблизно 35 см у діаметрі та до 10 см у висоту. А моделі без LiDAR можуть бути ще нижчими. Враховуйте це, якщо потрібно, аби робот проходив під меблями: краще одразу виміряти висоту ніжок.

Класична док-станція для заряджання теж досить компактна. Але все змінюється, коли ви вирішуєте придбати робот-пилосос зі станцією самообслуговування. Вона займає більше місця, тож обовʼязково плануйте заздалегідь, де розташувати такий девайс.


Обʼєм пилозбірника та бака для води

Обʼєм пилозбірника у пилососі визначає, наскільки часто вам доведеться його витрушувати. Звісно, рекомендується робити це після кожного прибирання. Але чи вистачить його на один повний цикл? Якщо у вас велика площа приміщення, орієнтуйтесь на моделі з якомога більшим пилозбірником.

Теж саме стосується і резервуара для води. Залежно від моделі, його обʼєм може становити в середньому 80-250 мл. І чим він менший, тим частіше необхідно його поповнювати.

Обʼєм пилозбірника та бака для води

Місткість акумулятора, час роботи та зарядки

Наскільки довго може прибирати робот, залежить від місткості акумулятора. Чим вона більша, тим довше він витримає на одному заряді. Втім, тут експерти радять враховувати такі фактори: рекомендована площа приміщення та режими роботи. Якщо у вас компактна оселя, то на потужній батареї можна добре заощадити. А якщо відсутні килими, то і висока сила всмоктування чи режим високої потужності можуть бути зайвими.

Якщо робот-пилосос розряджається під час циклу, він автоматично повертається на док-станцію поповнити заряд. А потім — продовжує прибирання. Тому враховуйте, що потужний акумулятор збільшує час заряджання.


Датчики та побудова навігації

Від датчиків та системи картографування залежить, наскільки точно девайс орієнтується в оселі. І тип вашого житла тут дуже важливий. Якщо ваша квартира вільна від великої кількості меблів та килимів, можливо, вам достатньо кількох базових датчиків. Зокрема, це можуть бути згадані вище датчики визначення перешкод, від падінь, від зіткнень тощо. Якщо у вас є килими, корисним також будуть датчики розпізнавання забруднень та виявлення килимів. 

При виборі системи навігації теж враховуйте кількість та тип обʼєктів вдома: меблів, декору, іграшок, які можуть знаходитись на підлозі. Чим складніше середовище, тим точнішою має бути система навігації. Наприклад, якщо у вас є домашні улюбленці, вам може бути важливо спостерігати за нами через камеру робота. Якщо ж мова йде про великий дім, звертайте увагу і на кількість поверхів, які робот здатний запамʼятати. Сучасні моделі будують мапи для 3-х та навіть 4-поверхових будинків.


База самоочищення

Роботи-пилососи із самообслуговуванням знижують необхідність постійного очищення пилозбірника, поповнення бака та прання насадок. Залежно від моделі, вони можуть:

  1. Витрушувати сухе сміття з пилозбірника у мішок на док-станції.

  2. Поповнювати запас води у резервуарі робота.

  3. Зливати брудну воду, якщо для неї передбачено окремий бак.

  4. Додавати мийний засіб.

  5. Прати та сушити мийні насадки — під холодним або теплим повітрям.

  6. Заряджати девайс.

Така зарядно-очисна база заощаджує час та зменшує контакт з алергенами. При покупці подібної моделі зважайте на розмір бази, обʼєм контейнерів для сміття, чистої та брудної води. А також — на можливість легко придбати змінні комплектуючі.


Програми та додаткові режими 

Бюджетні роботи-пилососи зазвичай працюють у 2-3 режимах потужності: стандартний, турбо-, еко-. Втім, деякі моделі додатково можуть мити функції збору рідин, автоматичного розпізнавання забруднень, підйому мийних насадок на килимах тощо. У миючих пилососах також може бути можливість регулювати потік води.


Насадки у роботі-пилососі

Робот-пилосос може бути оснащений звичайною роликовою щіткою або ж турбощіткою. У сучасних моделях частіше використовується саме турбощітка. Її відмінність від звичайної в тому, що щетинки розташовуються по спіралі. Це допомагає краще збирати пил та дрібне сміття. Часто така насадка робиться комбінованою — з щетини та прогумованих вставок. Завдяки цьому вона краще збирає волосся, шерсть, нитки тощо, а потім їх легко зняти. Важливою у цьому випадку є також система проти намотування волосся, що запобігає заплутуванню.

Для прибирання уздовж стін та по кутах роботи оснащуються бічною щіткою. Її стандартна конструкція — три пучки довгих щетинок. У топових моделях бічна щітка висувається вбік для кращого очищення. У комплект постачання також мають входити спеціальна щіточка для очищення самого робота та бази.

Рівень шуму

Цей показник залежить від максимальної сили всмоктування та вибраного режиму роботи. Тихими вважаються пилососи, які працюють на рівні до 60 дБ. Потужніші моделі можуть створювати гучність близько 70 дБ і вище на турборежимі. Зважайте на це, особливо, якщо у вас є діти або ви працюєте з дому.


Який бренд вибрати? Топ-5 виробників роботів-пилососів

Завдяки швидкому розвитку технологій прибирання, рейтинг роботів-пилососів постійно змінюється. Втім є виробники, які постійно займають топові позиції за поєднанням ціни та якості:

  • Dreame.

  • Ecovacs.

  • Roborock.

  • Rowenta.

  • Cecotec.


Вибираємо робот-пилосос під особливі потреби

Як вибрати робот-пилосос для дому?

У цьому випадку на першому місці — автономність девайса та рекомендована площа прибирання. Також, якщо у вас кілька поверхів, звертайте увагу на можливість побудови мапи для кожного з них. І звісно, обовʼязкові датчики виявлення сходів та від падінь. Зазвичай у будинках багато обʼєктів, тож бажано приділити особливу увагу і системі точної навігації.


Як вибрати робот пилосос для квартири?

Для середнього або невеликого розміру квартири можна придбати пилосос з меншою автономністю, ніж для будинку. Заощадити можна і на системі навігації, адже площа не така велика. А от знижений рівень шуму та розмір робота можуть бути дуже важливими у компактних приміщеннях.


Як вибрати робот пилосос для вологого прибирання

Хочете, щоб пилосос якісно мив підлогу? У пріоритеті такі параметри: обʼєм резервуара для води, тип мийних насадок (звичайні, обертові або висувні), підйом насадок на килимах, регулювання подачі води, а також наявність бази самоочищення.

Як вибрати робот пилосос для вологого прибирання

Роботи-пилососи для килимів

Сміття сильніше затримується на мʼяких килимах, ніж на твердому покритті. Тому власникам килимів варто подбати про наявність турбощітки, датчика розпізнавання поверхонь та функції автозбільшення потужності на килимах. Дуже важлива тут конструкція щітки: бажано, щоб вона була прогумованою або комбінованою. А система проти намотування волосся звільнить вас від необхідності самостійно знімати його зі щітки. Також, якщо ви вибираєте пилосос для вологого прибирання, важливо, щоб він підіймав мийні насадки при заїзді на килим.


Для квартири з тваринами

Власникам домашніх улюбленців для якісного прибирання роботом теж знадобиться прогумована турбощітка та система проти намотування волосся. Висока сила всмоктування теж актуальна, як і регулювання подачі води. І звісно, важлива точна навігація: робот має розпізнавати і саму тваринку, і її іграшки. А для спостереження за улюбленцем ви можете користуватися вбудованою камерою пилососа.


Робот-пилосос для високих порогів

Більшість роботів долають висоту до 2 см. А якщо у вашій оселі є значні перепади висот, потрібен робот зі збільшеною підйомною силою. Він зможе подолати товстіші килими, поріжки та інші перешкоди, як ви запрограмуєте у застосунку. Зазвичай у таких моделей збільшені колеса та хороша система розпізнавання перешкод.

Робот-пилосос для високих порогів

Для великих приміщень

Для великої оселі або офісу підбирайте потужні роботи-пилососи з високою місткістю батареї. Також важливий розмір резервуарів: чим вони більші, тим менше доведеться їх очищувати та поповнювати протягом одного сеансу. Якщо у приміщенні кілька поверхів, звертайте увагу на можливість побудови маршрутів для кожного окремо.


Часті запитання про роботи-пилососи

Що повинен робити робот-пилосос?

Основне його завдання — автоматично прибирати. А рівень автоматизації залежить від моделі. Роботи для сухого прибирання просто збирають пил та сухе сміття. Для вологого — миють підлогу (вони можуть протирати або повноцінно натирати її). Версії з базою самоочищення здатні витрушувати сміття з пилозбірника, зливати брудну воду та доливати чисту, а також прати та сушити насадки.


Якої потужності повинен бути робот-пилосос?

Потужність підбирається індивідуально під типи покриття та рівень забруднень. Якщо у вас немає килимів, зазвичай чисто, і потрібно просто підтримувати цю чистоту, достатньо сили всмоктування 2 500-5 000 Па. За наявності килимів та для ретельнішого прибирання краще вибрати моделі на 5 000-20 000 Па.

Якої потужності повинен бути робот-пилосос?

Які поверхні може прибирати робот-пилосос?

Робот-пилосос ефективно прибирає як тверді гладкі поверхні, так і мʼякі килими. Звісно, за умови, що він правильно підібраний за характеристиками та функціями.


Що не можна прибирати роботом-пилососом?

Цей девайс не призначений для прибирання таких видів сміття: скло, металеві предмети, земля, залишки їжі, рослини та інше органічне сміття.


Який робот-пилосос справляється з шерстю?

Ваш робот чудово впорається із шерстю домашніх тварин, якщо правильно підібрані параметри. Це: висока потужність, прогумована турбощітка, система проти сплутування волосся, датчик розпізнавання забруднень та функція автозбільшення потужності.


Які мінуси робота-пилососа?

Цей пристрій призначений для підтримання чистоти в оселі чи офісі. Для повноцінного прибирання варто використовувати традиційний або акумуляторний пилосос. Також робот може застрягати та зупиняти прибирання, коли стикається із перешкодами.


Чи можна користуватися роботом-пилососом щодня?

Так, ви можете використовувати робота кожного дня та навіть по декілька разів на день. Головні умови — своєчасне обслуговування та можливість заряджати батарею.


Скільки служить батарея робота-пилососа?

Термін використання акумулятора робота залежить від конкретної моделі.


Чи можна постійно тримати робот-пилосос на зарядці?

Так, можна, за умови регулярного використання. Постійне заряджання робота-пилососа на док-станції означає, що він завжди готовий до роботи. А якщо робот не використовується, рекомендується зняти батарею та зберігати її у сухому прохолодному місці.


Що таке робот-пилосос із Лідаром?

LiDAR (Light Detection and Ranging) — це лазерний датчик, який допомагає роботу-пилососу розпізнавати обʼєкти, уникати зіткнень та будувати мапи приміщення. Це найефективніша та найбільш розповсюджена технологія навігації, яка використовується у роботах.

Товари за тематикою:
Робот-пилосос Dreame Bot F9
Робот-пилосос Dreame Bot F9
7 відгуків
9 999 ₴-3500 ₴
6 499 ₴
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L10 PRIME
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L10 PRIME
2 відгука
34 999 ₴-7500 ₴
27 499 ₴
Робот-пилосос Dreame Bot D9 Plus
Робот-пилосос Dreame Bot D9 Plus
3 відгука
16 999 ₴-5000 ₴
11 999 ₴
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L20 Ultra Complete
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L20 Ultra Complete
15 відгуків
54 999 ₴-13000 ₴
41 999 ₴
Робот-пилосос Dreame Bot F9 PRO
Робот-пилосос Dreame Bot F9 PRO
4 відгука
12 999 ₴-3700 ₴
9 299 ₴
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L10 ULTRA
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L10 ULTRA
4 відгука
41 999 ₴-17000 ₴
24 999 ₴
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L10S Pro
Робот-пилосос миючий Dreame Bot L10S Pro
5 відгуків
24 999 ₴-11000 ₴
13 999 ₴
Робот-пилосос Dreame Bot D9 MAX White
Робот-пилосос Dreame Bot D9 MAX White
15 відгуків
14 999 ₴-6700 ₴
8 299 ₴
Робот-пилосос Dreame Bot D10S Plus
Робот-пилосос Dreame Bot D10S Plus
4 відгука
22 999 ₴-6000 ₴
16 999 ₴
Робот-пилосос Dreame Bot D10S
Робот-пилосос Dreame Bot D10S
3 відгука
15 999 ₴-4400 ₴
11 599 ₴
Найкращі бездротові пилососи Jimmy: топ 6 моделейПопередня статтяНайкращі бездротові пилососи Jimmy: топ 6 моделейРейтинг найкращих роботів-пилососівНаступна статтяРейтинг найкращих роботів-пилососів
Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 36, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати.

Ще публікації від Марія Горбань

Як вибрати масажерМарія Горбань - 30.08.24РекомендаціїЯк вибрати масажерМасажер – це пристрій, призначений для масажу тіла або окремих його ділянок. Пристрій може мати різну конструкцію та функції. Загалом він призначений для зняття напруги в м'язах, покращення кровообігу, мінімізації болю та для розслаблення. 78 Детальніше

Останні публікації з категорії роботи пилососи

Як вибрати робот-пилососМарія Горбань - 19.07.24РекомендаціїЯк вибрати робот-пилососРобот-пилосос – це сучасний агрегат, який дозволяє автоматизувати процес прибирання. Ці домашні помічники одночасно збирають сміття та миють підлогу без участі людини. Автоматизованість, функціональність, універсальність – це лише ряд переваг, які поєднує в собі пристрій. 175 Детальніше
Рейтинг найкращих роботів-пилососівМарія Горбань - 02.07.24РекомендаціїРейтинг найкращих роботів-пилососівРоботи-пилососи – це автоматизовані пристрої, які призначені для прибирання підлоги. Вони працюють автономно та стають все більш популярними у сучасному світі. Пристрої оснащені спеціальними датчиками, а тому – самостійно навігують у приміщенні та очищають підлогу від пилу, шерсті, волосся. 159 Детальніше
Робот-пилосос миючий Dreame L10 PRIMEМарія Горбань - 26.06.24ОглядиРобот-пилосос миючий Dreame L10 PRIMEРобот-пилосос миючий Dreame L10 PRIME залишається в топі найпопулярніших моделей для проведення сухого та вологого прибирання, адже дивує користувачів своїми характеристиками, забезпечує баланс між функціональністю та якістю. 114 Детальніше
Рекомендації з догляду за роботом пилососомМарія Горбань - 20.06.24РекомендаціїРекомендації з догляду за роботом пилососомРобот-пилосос – автономний пристрій для прибирання підлоги, який автоматично збирає бруд, сміття, шерсть та пил. Пристрій оснащений спеціальними датчиками, які забезпечують навігацію в просторі. Пилосос самостійно створює карту приміщення, проводить прибирання, уникаючи перешкод. 152 Детальніше

Категорії

Роботи пилососи (8)