Каталог

0 800 201 865

Оформити замовлення

Пн-Пт: 9:00 - 20:00
Сб-Вс: 10:00 - 19:00

дзвінок безкоштовний (по Україні)

0 800 209 145

Сервісний центр

Пн-Сб: 9:00 - 18:00
Вс: выходной

Передзвонити мені
RU
UA
Сервіси
16.08.2024 10:16:00
83
Рекомендації

Як вибрати кавоварку для дому: практичні поради

Як вибрати кавоварку для дому: практичні поради
Зміст

Відчуття від свіжозвареної кави не переплутаєш ні з чим, правда ж? І річ не лише у приємному ароматі чи насиченому смаку. Ковток кави — це про особливу естетику, навіть якщо замість чашки у вас пластиковий стаканчик. Недарма цей напій надихає письменників, режисерів, художників та інших митців. І як добре, що сьогодні можна зварити будь-який вид кави прямо у себе на кухні. У цій статті ми поговоримо про те, як зробити приготування напою комфортним та як вибрати кавоварку для дому чи офісу. Наші корисні поради допоможуть розібратися у великій кількості типів та характеристик кавомашин, щоб знайти потрібну саме вам.


Типи кавоварок та як вибрати кавоварку за технологією приготування

Електричні турки

Турка або джезва — це традиційний мідний посуд, у якому готують каву по-турецьки. Вона вариться з дуже дрібно змелених кавових зерен, тому виходить ароматнішою і густішою порівняно з іншими видами кави. І для цього необовʼязково стояти над вогнем. Сучасні електротурки готують напій за тим самим принципом, що і звичайні, тільки у них є нагрівальний елемент. 

1.1.jpg

Процес дуже простий: просто наповніть резервуар водою, засипте каву та цукор і виберіть одну з кнопок — одну або дві чашки. Все інше девайс зробить сам, а ви швидко отримаєте готовий напій. 

Цей спосіб приготування підходить для тих, кому важлива компактність. Електрична турка займає менше місця, ніж електрочайник, тож ви зможете використовувати її будь-де, де є джерело енергії. До того ж це недорогі кавоварки. Так, ви не отримаєте з ними еспресо чи лате, зате турецька кава вийде відмінна.


Гейзерні кавоварки

В англомовних країнах їх ще називають Moka Pot coffee maker — кавоварки Мока (Мокко). Пристрій був запатентований у 1933 році винахідником Луїджі Де Понті. Це один з найпопулярніших способів приготування кави в домашніх умовах. Його переваги — доступність, простота та швидкість.

Гейзерні кавоварки найчастіше виготовляються з алюмінію і складаються з трьох основних частин: невеликого бойлера, фільтрувального кошика і ємності, куди стікає готовий напій. Для приготування використовуються тиск пари та зовнішнє джерело тепла. Співвідношення кави і води становить зазвичай 1:7.

Попри те, що мокко називають «домашнім еспресо», насправді вона не варить еспресо так, як це передбачається. Згідно з більшістю сучасних визначень цього терміну, еспресо — це кава, яка готується під тиском мінімум 9-10 бар. За дослідженнями багатьох кавоманів, у гейзері мелені зерна досягають свого піку при тиску близько 2 бар, а часто навіть нижче. Це перший недолік подібних кавоварок. Другий недолік полягає у тому, що треба слідкувати за безпекою і не допускати, аби  фільтр бодай трохи забився, а пари не було забагато. 

З огляду на це гейзерні кавоварки сподобаються тим, хто хочу отримувати міцну насичену каву, схожу на еспресо, і при цьому заощадити кошти. Вони також стануть у пригоді фанатам самого процесу приготування, адже він у цьому випадку виглядає естетично.


Крапельні кавоварки: дріп, фільтр та пуровер

Модні фільтр-кава (filter coffee) та пуровер (pour-over) — це види кави з однаковим способом заварювання — крапельним (drip coffee). Іншими словами, відрізняються тільки деталі, а суть одна: гаряча вода прозодить через фільтр з меленою кавою.  На цьому шляху вона насичується смаком та запахом зерен.

1.3.jpg

Крапельні кавоварки бувають двох типів:

  1. Електричні (так звані «перколятори») — вони самостійно нагрівають воду, а також підтримують температуру готовог онапою у глечику.

  2. Ручні — у них треба заливати воду за допомогою чайника.


Переваги крапельних кавомашин — вони відносно дешеві та прості у використанні, вимагають від вас мінімум зусиль. Єдине, що вам потрібно знати — це скільки меленої кави на чашку кави і скільки чашок ви хочете приготувати. Більшість домашніх кавоварок готують від 6 до 12 чашок.

Недоліком таких кавоварок є те, що ви можете не випити всю каву, якщо розрахували забагато. Також доведеться окремо збивати молоко для приготування капучино або лате. 

Ще одним важливим фактом є те, що смак фільтр-кави відрізняється від еспресо, який використовується в ручних кавоварках, автоматичних кавомашинах і кавових автоматах. При приготуванні фільтр-кави під дією сили тяжіння через мелену каву проходить від 150 до 200 мл гарячої води на чашку. 


Капсульні кавоварки: принцип роботи, переваги та недоліки

Кавова капсула — це невеликий контейнер з пластику (іноді алюмінію), всередині якого пресована та запечатана мелена кава. Вони часто біологічно розкладаються або компостуються. Капсула поміщається в корпус кавомашини. Внутрішній механізм проколює її, а невеликий бойлер нагріває воду. За короткий час відбувається заварювання кави. Кава у вашій чашці або склянці зʼявляється менш ніж за тридцять секунд. 

Кавові капсули стали популярними в останні роки. І не дивно, у капсульних кавоварок  чимало переваг:

  • Вони неймовірно прості у використанні. Ви отримуєте каву менш ніж за хвилину і не залишаєте після себе безладу.

  • Випускаються в різних сумішах. З капсулами ви можете миттєво урізноманітнити свій вибір кави. Тоді як в автоматичній кавомашині ви, як правило, засипаєте у відсік для зерен один вид кави. І його треба використати повністю до того, як змінити суміш.

  • Запечатані для збереження свіжості до використання.

  • Капсульні кавомашини відносно дешеві.

  • Вони компактні, зручні для переїздів та займають мінімум місця на кухонній поверхні.


Втім, є у цих девайсів і деякі недоліки:

  • Капсули кави коштують дорожче, ніж еквівалентна кількість меленої кави.

  • Виробництво капсул впливає на навколишнє середовище. Звичайно, існують схеми перероблення пластику, але деякі капсули гірше піддаються переробленню, ніж інші.

  • Більшість дешевих капсульних кавоварок не пропонують функції спінювання молока. Вихід — придбати електричний спінювач молока або окремий капучинатор. 


Якщо ви роздумуєте, як вибрати кавоварку з капсулами, то вона найкраще підійде тим, хто прагне заощадити місце на кухні та витрачати мінімум часу, на приготування. А також кавоманам, які цінують експерименти зі смаками та сортами кави.


Як вибрати кавоварку еспресо або ріжкову

Традиційна ріжкова кавоварка нагадує кавомашини, які ви бачите в кафе та ресторанах. Тільки такі кавоварки для дому компактніші. Вони потребують вашої участі у приготуванні.

  • Ви повинні або змолоти кавові зерна, або використовувати мелену каву і засипати її в портофільтр перед екстракцією.

  • Потім — утрамбували каву в портативному фільтрі та помістили його назад в корпус групової насадки.

  • І тільки після цього натисканням кнопки ви можете пропустити через каву гарячу воду та отримати свій напій. При цьому через зерна проходить в середньому від 35 до 60 мл гарячої води

  • А якщо ви готуєте напій на основі молока, то потрібно буде ще й скористатися спінювачем.


1.5.jpg

Виходячи з цього, основний мінус еспресо-машин — це час, який необхідно приділити приготуванню. А також — необхідність купити кавомолку і набір аксесуарів, таких як тампер, килимок для трамбування, щітки та інструменти для чищення фільтра. 

Як правило, домашні еспресо-кавомашини призначені для фанатів кави, які володіють мистецтвом доведення помелу до високих стандартів, технікою трамбування тощо. Тож якщо ви розумієте та цінуєте процес ручного приготування кави (або хочете навчитись) — це ваш вибір.


Автоматичні кавомашини

Автоматичні кавомашини набувають все більшої популярності як у домашньому, так і в офісному середовищі. Одним натисканням кнопки кавові зерна перемелюються, автоматично поміщаються в заварювальну камеру та утрамбовуються. А гаряча вода під тиском автоматично пропускається крізь мелену каву. Крім того, більшість автоматичних кавоварок мають інтегровану в цикл систему спінювання свіжого молока, тому ви можете легко приготувати так званий «капучино в один дотик».

Переваги таких машин очевидні:

  1. Дуже простий проце приготування — від еспресо до капучино та лате.

  2. Використання кави в зернах дозволяє зберігати смак та аромат довше, ніж меленої. А напій завжди смакує набагато свіжіше.

  3. Кава в зернах, як правило, дешевша за мелену каву.


Недоліки автоматичних кавоварок — це їхня вартість та необхідність обслуговування. По-перше, утворюються кавові відходи (схожі на шайби меленої кави, які утворює традиційна ручна еспресо-машина). Їх треба регулярно прибирати. По-друге, треба належно промивати системи подачі води та спінювання молока.

Та насичений запах свіжозмеленої кави перекриває ці недоліки. Така машина підійде тим, хто дійсно цінує цей напій та готовий приділити трохи часу обслуговуванню. І при цьому — хоче отримувати свою чашку якнайшвидше.

2.jpg

Як вибрати кавоварку за технічними характеристиками

Потужність

Чим вища потужність кавомашини, тим швидше нагрівається вода. Це особливо важливо, якщо ви готуєте кілька порцій еспресо одночасно. І якщо вам треба готувати багато таких порцій. Середня кавоварка споживає до 1200 Вт під час роботи на високій продуктивності. А от щоб зберегти напій гарячим, потрібно набагато менше енергії — від 200 до 400 Вт.


Тиск

Цей пункт стосується автоматичних, ріжкових та капсульних кавомашин. Оптимальним тиском для приготування еспресо вважається 15-19 бар. Це необхідно для того, щоб пара досягала кавових зерен з потрібною швидкістю. Надто повільна подача пари може призвести до гіркого напою.


Нагрів води

Щоб досягти чудового смаку, важливо готувати каву при правильній температурі. У кавоварках вода нагрівається за допомогою окремого термоблока. А подається у чашку — за допомогою насоса. Зверніть увагу, кава найкраще готується при температурі до 93°C, тому в кавоварках немає функції «дуже гаряча».


Фільтр

Залежно від методу приготування кави, ви можете використовувати одноразовий або багаторазовий фільтр. Якщо ми говоримо про автоматичні або ріжкові кавоварки, то фільтри виготовляються з металу, найчастіше — з алюмінію або сплаву.

2.4.jpg

Як вибрати кавоварку: додаткові функції

  1. Регулювання помелу. Ця функція дозволяє регулювати смак напою. Більшість моделей також дозволяють зберігати налаштування, тож вам буде легше обрати свій улюблений спосіб приготування кави.

  2. Регулювання міцності. З цією опцією ви зможете налаштувати насиченість своєї кави.

  3. Підігрів чашок. Зручне рішення, щоб підтримувати температуру вже звареної кави.

  4. Капучинатор для молока. Він потрібний, якщо ваша кава — це капучино або лате. Тут є два шляхи. Ви можете вибрати окремий спінювач молока або купити кавоварку з вбудованим капучинатором — ці пристрої дозволяють спінювати молоко одним натисканням кнопки. Є моделі лише з трубкою, а є з окремим глечиком. Великий плюс капучинатора — ним можна підігріти воду для чаю або нашвидкоруч зробити глінтвейн прямо у чашці.

  5. Таймер. Дозволяє спланувати приготування. З ним машина може почати готувати каву за кілька годин до запланованого часу, щоб ви могли прокинутися зі свіжозвареною кавою.

  6. Автовідключення. Ця опція допомагає заощаджувати споживання електрики. Машина автоматично вимикається, якщо нею не користуються протягом певного часу.


Управління

Комфортне керування машиною залежить від того, як реалізовані кнопки. Ви можете вибрати кавомашину з сенсорним екраном, з кнопками або з комбінованим управлінням. Але будьте готові, що механічні елементи управління може бути складніше протирати.


Матеріал корпусу і деталей

Враховуючи, що кавоварки зазвичай використовуються активно, їх виготовляють з максимально практичних матеріалів. Для корпуса це нержавіюча сталь та міцний пластик, аби їх можна було легко очистити. Внутрішні деталі можуть бути виготовлені з металів, пластику та кераміки — тут все залежить від виробника. 

Та з яких матеріалів не була б виготовлена кавоварка, треба памʼятати, що постійний вплив води, пари та кави впливають на строк їх роботи. Тому так важливо вчасно очищувати девайс. 


Простота використання та очищення

Незалежно від типу кавомашини, вам потрібно буде проводити невелике очищення, щоб вона працювала належним чином. У цьому плані капсульні моделі, як правило, трохи простіші в обслуговуванні. А от автоматичні машини треба регулярно промивати.

2.8.jpg

Регулярне промивання системи запобігає накопиченню вапняного нальоту (кальцію), який може вплинути на роботу пристрою та смак напою. Це також запобігає накопиченню кавових олій — вони можуть надати каві неприємного гіркого присмаку. Для очищення кавомашини раз на два місяці можна додавати у резервуар для води спеціальний засіб (або лимонну кислоту) і виконувати кілька циклів.

Як вибрати кавоварку для дому, яка не вимагатиме багато часу на прибирання? Шукайте автоматичні програми очищення. Ці зручні попередньо встановлені програми автоматично промивають всю систему. Деякі з них займають близько 5 хвилин, а інші — понад 20, все залежить від моделі. Хоча це не означає, що вам не потрібно чистити, вона тільки допомагає, повідомляючи, коли машина потребує гарного ополіскування.

Окрім внутрішніх компонентів кавомашини, вам також потрібно регулярно зливати воду та каву з піддону для крапель. В автоматичних і ріжкових кавоварках після кількох використань потрібно очищати бак для використаної кавової гущі, щоб запобігти появі плісняви. У капсульних кавоварках цього робити не потрібно, оскільки кавова гуща залишається всередині капсули, яка висипається у відсік для відходів. Капучинатор та контейнер для молока також потрібно протирати чи чистити після кожного використання.


Гарантія на кавоварку та сервіс: чому це важливо

Зазвичай кавоварка може служити від 2 до 15 років, залежно від якості. При цьому вона використовується часто, зазвичай — чи не кожен день. До того ж — працює з водою та парою. З часом це призводить до корозії, накопичення вапнякових відкладень на деталях та необхідності їх заміни.

Тому дуже важливо звертати увагу на умови гарантії та доступність сервісних центрів. Купуючи кавомашину в офіційного представника того чи іншого бренду, ви завжди отримуєте перевагу у вигляді якісного сервісного обслуговування: за гарантією та після її закінчення. Тому обовʼязково плануйте технічне обслуговування ваших машин заздалегідь.


Додаткові критерії вибору кавоварки


4.jpg

Вид кави та тип кавоварки

Смак кави залежить від способу приготування зерен — помелу, кількості зерен та кількості води та тиску. Тому підбирайте той тип кавоварки, який відповідає вашим улюбленим напоям і смаковим вподобанням.

Кількість чашок за раз

Продумайте, скільки людей питимуть каву. Можливо, вам потрібна кавомашина, що готує дві порції за один раз. А можливо — крапельна кавоварка, здатна готувати до 12 порцій.

Час приготування

Перевірте, скільки часу потрібно для приготування однієї чашки кави. І скільки кави можна приготувати за певний проміжок часу.

Частота використання

Для щоденного вживання або для особливих випадків


Уподобання за смаком: улюблений вид кави

Якщо ви цінуєте класичний еспресо, вам не підійде крапельна кавоварка. І навпаки: мʼякий смак фільтр-кави складно відтворити в еспресо-машині. Так само не вийде і капучино без молочної пінки — для неї вам потрібен капучинатор. Тож відповідь на питання, як вибрати кавоварку, перш за все залежить від ваших смаків та звичок.


Частота використання: для щоденного вживання або для особливих випадків

Одна справа — купити кавоварку, щоб час від часу готувати напій гостям, які прийшли на домашню вечірку. І інша — користуватися машиною по 2-3 рази на день чи більше. У першому випадку можна обійтися недорогим та компактним девайсом. А у другому краще одразу подбати про високу потужність, зручні налаштування та додаткові функції.


Як вибрати кавоварку за бюджетом

Найкращі кавомашини можуть бути значною інвестицією. Все залежить від типу, спеціальних функцій та додаткових аксесуарів. Однак навіть найдоступніша кавоварка здатна подарувати мить кавового блаженства.

Ви можете знайти дешевші моделі у всіх категоріях, але загалом автоматичні кавомашини коштуватимуть дорожче — приблизно від 300$. Ручні та напівавтоматичні кавомашини стартують з меншого цінника — менше 200$ і в середньому близько 900$ і вище. Памʼятайте, що дешеві кавомашини можуть не мати функції помелу зерен, тому, якщо ви хочете приготувати каву зі свіжозмелених зерен, вам потрібно буде окремо купити кавомолку. Аналогічно, функція спінювання молока може бути відсутня, тому її потрібно буде придбати додатково. Капсульні кавомашини коштують від 200$ і вище. Хоча початкові витрати часто менші, ніж у випадку з іншими типами кавоварок, поточні витрати на капсули можуть бути вищими, ніж на придбання кавових зерен або меленої кави.

4.4.jpg

Дизайн та габарити

Як вибрати кавоварку, яка гармонійно виглядатиме в інтерʼєрі кухні чи офісу? По-перше, прорахуйте її розмір, адже головне, щоб девайс помістився у відведеному для нього місці. По-друге, підбирайте його під ту техніку, яка вже є на кухні. Так ви уникнете візуального шуму, який на постійній основі може втомлювати. Наприклад, якщо у вас сріблястий холодильник, сріблястий чайник і чорна плита, варто вибрати кавомашину у поєднанні чорного та сріблястого або якогось одного з цих відтінків (а не червоного). Звичайно, ви можете піти й іншим шляхом — купити кавоварку яскравого кольору, який навпаки стане акцентом у приміщенні.

Та дизайн —  це не лише про зовнішній вигляд. Це перш за все про конструкцію девайса та розміщення елементів. Переконайтесь, що всі вони розташовані зручно для вас, управління зрозуміле, а очищення не викликає проблем.

5.jpg

Висновки

Отже, різні способи приготування кави та різні типи кавомашини по-різному розкривають смак зерен. Так, при приготуванні еспресо під тиском через мелену каву проходить лише від 35 до 60 мл гарячої води. Натомість коли ми готуємо фільтр-каву, через неї проходить набагато більше гарячої води — від 150 до 200 мл. І не під тиском, а під силою тяжіння.

Тому, дуже важливо вибирати кавомашину під тип кави та метод приготування, які ви любите. У цій статті ми також зʼясували, як вибрати кавоварку за характеристиками та функціями, як-от потужність, тиск, температура та швидкість нагріву, матеріали, кількість порцій, простота обслуговування тощо. Сподіваємось, це допоможе вам із вибором найкращої моделі.

Товари за тематикою:
Кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Steel
Кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Steel
4 відгука
5 799 ₴-1300 ₴
4 499 ₴
Кавоварка CECOTEC Power Espresso 20
Кавоварка CECOTEC Power Espresso 20
3 відгука
4 199 ₴-800 ₴
3 399 ₴
Кавомашина CECOTEC Cremmaet Compact Cafetera
Кавомашина CECOTEC Cremmaet Compact Cafetera
Написати відгук
13 999 ₴-2000 ₴
11 999 ₴
Кавоварка CECOTEC Power Espresso 20 Pecan
Кавоварка CECOTEC Power Espresso 20 Pecan
1 відгук
4 499 ₴-1000 ₴
3 499 ₴
Кавоварка рожкова CECOTEC Cafelizzia 890 Gray
Кавоварка рожкова CECOTEC Cafelizzia 890 Gray
3 відгука
5 999 ₴-1000 ₴
4 999 ₴
Кавомашина CECOTEC Cremmaet Macchia Black
Кавомашина CECOTEC Cremmaet Macchia Black
Написати відгук
14 499 ₴-2000 ₴
12 499 ₴
Кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Black
Кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Black
Написати відгук
5 999 ₴-1500 ₴
4 499 ₴
Кавоварка CECOTEC Power Instant-ccino 20
Кавоварка CECOTEC Power Instant-ccino 20
Написати відгук
8 999 ₴-1500 ₴
7 499 ₴
Кавоварка CECOTEC Power Instant-ccino 20 Touch
Кавоварка CECOTEC Power Instant-ccino 20 Touch
1 відгук
7 999 ₴-800 ₴
7 199 ₴
Кавоварка ріжкова CECOTEC Power Espresso 20 Square Pro
Кавоварка ріжкова CECOTEC Power Espresso 20 Square Pro
Написати відгук
5 999 ₴-1500 ₴
4 499 ₴
Як вибрати мультипіч? Повний посібник з виборуПопередня статтяЯк вибрати мультипіч? Повний посібник з виборуЯкий пилосос краще: акумуляторний чи дротовий?Наступна статтяЯкий пилосос краще: акумуляторний чи дротовий?
Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 36, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати.

Ще публікації від Марія Горбань

Як вибрати масажерМарія Горбань - 30.08.24РекомендаціїЯк вибрати масажерМасажер – це пристрій, призначений для масажу тіла або окремих його ділянок. Пристрій може мати різну конструкцію та функції. Загалом він призначений для зняття напруги в м'язах, покращення кровообігу, мінімізації болю та для розслаблення. 76 Детальніше

Категорії

Кавоварки (1)