Ріжкова кавоварка для дому: корисні поради з вибору та використання
Як працює ріжкова кавоварка?
Побутова ріжкова кавоварка — це напівавтоматична кавомашина, вона займає проміжне місце між автоматичними та ручними кавоварками. Принцип її роботи полягає в тому, що вода під високим тиском проходить через спеціальний «ріжок», наповнений меленим кавовим зерном. Зерно віддає воді смак та аромат, і в результаті виходить густий концентрований еспресо з густою пінкою. Само тому ці моделі ще називають еспресо-машинами.
Все, що вам знадобиться для роботи з напівавтоматичною кавоваркою — це любов до кави та самого процесу приготування. Ось, як це відбувається:
Спочатку треба відміряти каву мірною ложкою.
Потім — утрамбувати мелену каву у ріжок пресом.
Встановити портафільтр у машину і вибрати налаштування (кількість і розмір порцій).
Натиснути кнопку приготування. Електричний насос автоматично подасть воду в заварювальну камеру з потрібним тиском, температурою і часом — не потрібно вручну регулювати воду або виставляти час. Хоча деякі напівавтоматичні ріжкові кавоварки дозволяють вручну контролювати час попереднього настоювання і кількість використаної води, але такі зазвичай використовують у кавʼярнях.
От і все, далі залишається тільки спостерігати, як насичений напій наповнює чашку. Якщо ви любите каву, ймовірно, ви оціните цю естетику.
Особливості кави, звареної у ріжковій кавоварці
Кожен тип кавомашини відрізняється процесом приготування і смаком кави. Тому для того, щоб зрозуміти різницю між автоматичною кавоваркою та еспресо-машиною, ми повинні зрозуміти відмінність еспресо від інших видів кави — фільтру, кави, приготованої у крапельній або гейзерній кавоварці тощо.
Отже, ріжкова кавоварка готує еспресо: шляхом пропускання невеликої кількості майже киплячої води під тиском через дрібно змелені кавові зерна. Кінцевий продукт, відомий як «шот», має насичений смак. Його можна вживати в чистому вигляді або використовувати як основу для інших видів кави, таких як капучино, лате, маккіато, рістретто або лонг. Ось основні особливості цього напою:
Еспресо густіший за консистенцією, ніж, наприклад, фільтр-кава або дріп-кава, приготована у крапельній кавоварці.
Він містить більше кофеїну.
Еспресо складається з шарів, відомих як серцевина, тіло та пінка. Серцевина — це нижній шар еспресо, найгіркіший, з глибоким, насиченим коричневим кольором. Тіло — це середній шар еспресо, карамельно-коричневого кольору. І пінка — це солодкий золотистий шар, який знаходиться зверху еспресо-шота. Саме з нього ми відчуваємо цей неймовірний аромат. А ще пінка — справжній холст для кавового арту, який часто можна побачити на капучино та лате, приготованих бариста.
На відміну від еспресо, кава, приготована у крапельній чи переливній кавоварці, не така густа та насичена. І вона не багатошарова за текстурою, а однорідна. А як щодо автоматичних кавомашин, яку каву варять вони?
Чим ріжкова кавоварка відрізняється від автоматичної кавомашини?
Автоматична кавомашина теж готує еспресо. Тільки для цього вам не потрібно утрамбовувати каву і встановлювати фільтр. Ви просто засипаєте зерна або мелену каву у контейнер, наливаєте воду і натискаєте кнопку. Приготування повністю автоматичне.
До того ж автомати зазвичай готують не лише еспресо, а й лонг, капучино та інші види кави — залежить від налаштувань та функцій конкретної моделі. Така кавомашина варить каву максимально просто та швидко. Але і не дає стільки насолоди від процесу приготування, як ріжкова кавоварка.
Чому ріжкова кавоварка настільки популярна?
Як ми зʼясували, ріжкові кавоварки — це своєрідний компроміс між ручними кавоварками та автоматичними кавомашинами. Відповідно, у них є як певні обмеження, так і переваги, завдяки яким вони здобули свою популярність.
Переваги ріжкових кавоварок
Компактність. Невеликий розмір цих пристроїв дозволяє використовувати їх навіть на дуже маленьких кухнях. А якщо ви переїжджаєте, таку модель легко транспортувати.
Естетичний процес приготування.
Простота приготування + простір для експериментів. Побутова напівавтоматична ріжкова кавоварка відома тим, що з легкістю дає стабільні результати. І водночас залишає вам достатньо контролю для творчості.
Доступна ціна кавоварки, порівняно з автоматичними моделями.
Недоліки ріжкових кавоварок
Вимагає певних ручних навичок, якщо порівнювати з автоматичними кавомашинами.
Менший контроль над деякими налаштуваннями.
Можна використовувати тільки мелену каву. Тож доведеться або молоти її самостійно у кавомолці, або купляти готову.
Як вибрати ріжкову кавоварку? Корисні поради
Асортимент побутових еспресо-машин величезний, причому в різних цінових діапазонах. У цьому розділі ми розберемо, на які параметри варто звернути увагу, щоб вибрати найкращу модель для ваших потреб і бюджету. Та почнемо з не з параметрів.
Де ви плануєте використовувати кавоварку?
Це перше запитання, яке варто собі задати, адже від відповіді залежить все — характеристики, функції, дизайн пристрою:
Домашнє використання. Для приготування кави вдома підходить широкий спектр моделей, включно з офісними та навіть деякими професійними варіантами. Вибираючи кавоварку для оселі, зосереджуйтесь на функціях, що потрібні саме вам, нижче ми поговоримо про них докладніше.
Ріжкова кавоварка для офісу. Якщо у компанії багато людей, потрібні моделі з високою продуктивністю і надійністю, здатні витримувати інтенсивну експлуатацію. Також враховуйте, що готувати каву у ріжковій еспресо-машині довше, ніж в автоматичній. Якщо ж працівників небагато і є можливість приділити трохи більше часу процесу, ріжкова модель цілком може підійти.
Використання в індустрії HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe). Тут теж все залежить від формату закладу. У великих ресторанах, спеціалізованих барах та готелях необхідне професійне обладнання з високою продуктивністю і широким спектром функцій. У невеличких готелях, апартаментах під здачу, маленьких кафе цілком можна використовувати і побутові ріжкові кавоварки.
Який тип кави ви плануєте використовувати?
Яку каву ви любите — не менш важливе питання? Тип та спосіб обробки кави надзвичайно важливі для розуміння моделі кавоварки:
Кава у монодозах, або кава у чалдах — це пресована кава у паперовому пакеті, спеціально призначена для приготування в кавових машинах. Один фільтр-пакет розрахований на стандартну порцію напою. Вони зручні у використанні, але обмежують вас в плані вибору сортів кави. Тому, навіть якщо вам подобаються монодози, краще вибирати ріжкові кавоварки розраховані і на чалди, і на мелену каву. Як-от модель Delonghi Dedica EC 685.M за 7 199 грн* або CECOTEC Cumbia Capricciosa за 4 499 грн.
Кава у капсулах. У рамках цієї статті ми не будемо окремо розглядати суто капсульні кавоварки. Та є моделі 2 в 1, які дозволяють використовувати і капсули, і мелену каву. Наприклад, компактна CECOTEC Cafelizzia 790 Steel DUO за 4 499 грн. Коли ви поспішаєте, у неї можна встановити капсулу і отримати напій якнайшвидше. А коли часу трохи більше — використовувати мелену каву.
Мелена кава. Тут у вас максимальна свобода вибору. При цьому треба зважати на ступінь помелу, підбирати його під себе, адже від нього теж залежить смак напою.
Кава у зернах. Зерна дають максимум свіжості та аромату, але вимагають кавомолки. І тут ми плавно переходимо до наступного пункту.
*Тут і далі у статті: ціни вказані зі знижками та діють на момент публікації
Чи потрібна вам кавомолка?
Ймовірніше за все, так. Як правило, еспресо-кавомашини з портафільтром не мають вбудованої кавомолки, це прерогатива автоматичних кавомашин. Тож обираючи ручний спосіб приготування еспресо, ви маєте памʼятати про кавомолку. Ба більше: експерти з кави сходяться у думці, що саме кавомолка найбільшою мірою визначає якість приготування еспресо. Вона має більший вплив на процес екстракції, ніж сама кавоварка, і якщо ви хочете отримати максимум смаку з зерен, варто почати саме з кавомолки.
Чи потрібний вам капучинатор?
Якщо ви не вживаєте молоко взагалі, цей пункт можна пропустити. Якщо ж ви любите напої на основі молока — коровʼячого, кокососвого, соєвого тощо, капучинатор може вам знадобитися. Це може бути як окрема ємність для молока, яка підʼєднується до машини трубкою. Або ж вбудований капучинатор, як у вже згаданої CECOTEC Cafelizzia 790 Steel DUO — він набагато зручніший, а ще ним можна підігрівати воду для чаю та інші напої.
Як вибрати ріжкову кавоварку за характеристиками та функціями? Повний гайд від WO.UA
Чітко визначивши, чого ми очікуємо від кавоварки, можна переходити до підбору параметрів.
Споживана потужність
Від того, скільки електроенергії споживає ваша кавоварка, залежить швидкість нагріву води. Якщо ви купуєте модель для дому, на цій характеристиці можна і заощадити. А от для офісу чи індустрії гостинності краще вибрати потужну ріжкову кавоварку, щось на зразок Gorenje ESCM 15 DBK потужністю 1 100 Вт або CECOTEC Power Instant-ccino 20 Touch Bianca на 1350 Вт. Наприклад, в офісі WO.UA ми використовуємо модель Cecotec Cumbia Power Matic-ccino 8000 Touch Serie Nera потужністю 1 400 Вт і вона чудова справляється з кавою для всієї команди: чекати довго не доводиться
Тиск
Щоб отримати насичений, густий напій, ваша ріжкова кавоварка має генерувати тиск у 15-20 бар. Саме за такого значення екстракція кави відбувається якнайкраще, а зерна віддають максимум смаку, аромату та корисних речовин — олій, ліпідів та інших сполук які роблять каву Кавою.
Розмір резервуара для води
Чим більше вміщує контейнер для води — тим більше порцій ви можете приготувати без доливання. Але великий бак також означає і більший розмір корпусу. Тож тут варто знайти компроміс між зручністю та дизайном.
Зручність управління
Тут все залежить від ваших уподобань. Для деяких кавоманів тактильні відчуття під час приготування кави дуже важливі. Тож подумайте, вам зручніше та приємніше натискати на механічні кнопки або на сенсорні? А може, вам подобається поворотний перемикач, який треба крутити? Розуміючи важливість тактильності, деякі виробники пропонують навіть більше. Тільки подивіться, як реалізоване управління у моделі CECOTEC Power Espresso 20 Tradizionale! Замість кнопок у неї тумблери, як у вінтажних кавомашин. А на корпусі розміщено манометр, який дозволяє спостерігати за тиском у системі під час приготування.
Додаткові функції у ріжковій кавоварці
Вони можуть впливати на розмір та на ціну кавоварки, зате підвищують зручність використання. А також — дають змогу налаштувати кавоварку під свої уподобання. Ось, які функції можуть вам знадобитися:
Підігрів чашок. Для цього кавомашини оснащуються піддоном у верхній частині корпусу. Достатньо поставити на нього чашку перед приготуванням, зачекати кілька хвилин — і можна готувати у вже теплу чашку.
Автовідключення.
Таймер.
Автоочищення. Автоматичне промивання системи допомагає уникнути скупчення нальоту на деталях машини.
Регулювання помелу, рівня жорсткості води, температури, обʼєму напою.
Розширений асортимент напоїв. Як ми зʼясували, базово ріжкові кавоварки готують еспресо. Та відрегулювавши налаштування з попереднього пункту, ви можете приготувати американо, капучино, лате, макіато тощо. Ось чому налаштування такі вадливі.
Приготування декількох порцій одночасно. Зазвичай, сучасні моделі можуть варити 2 порції кави за один раз, як-от CECOTEC Power Espresso 20 за 3 299 грн.
Дизайн і розміри кавоварки
По-перше, вибираючи ріжкову кавоварку для оселі, зважайте на її габарити. Девайс має вписуватись у вашу кухню за розміром. А висота дозатора — відповідати висоті ваших чашок. Зазвичай висота дозатора регулюється від чашки для еспресо до стандартної чашки на 200-250 мл. Та краще перевірити це заздалегідь.
По-друге, вибирайте кавоварку, яка гармонійно впишеться у ваш інтерʼєр. Мінімалістичний дизайн чи ретро? Спокійні базові кольори чи яскравий акцент кольору? Пластик чи нержавіюча сталь? Все залежить від вашої кухні: меблів, іншої техніки, текстилю та іншого декору.
Наприклад CECOTEC Power Espresso 20 Tradizionale у ретро-стилі чудово підкреслить вайб традиційної кухні. Сучасна CECOTEC Power Espresso 20 Square Pro з незвичайним дизайном корпусу стане чудовим акцентом в більш сучасному інтерʼєрі. А яскраво-червона Krups Opio XP320530 8010001103 — це просто неймовірно акцентна кавоварка. Найпростіше — підбирати кавоварку під ту техніку, яка у вас вже встановлена.
Виробник та гарантія
Купуючи кавомашину, ми хочемо, щоб вона працювала якомога довше. Щоб так і було, краще вибирати офіційні магазини та перевірені бренди побутової техніки. Це не тільки гарантія якості, а й запорука того, що ваша кавоварка отримає якісне сервісне обслуговування.
До речі про гарантію. Деякі виробники дають подовжену гарантію на свою побутову техніку. Зокрема іспанський бренд Cecotec надає 24 місяці, протягом яких ви можете звернутися за гарантійним обслуговуванням (звісно, за дотримання умов гарантії).
Ціна кавоварки та співвідношення з якістю
Вартість залежить від технічних характеристик та функцій. Що їх більше, то вища ціна. І це той випадок, що краще вкластися у якісну потужну кавоварку з усіма потрібними вам функціями та надійним корпусом, ніж через пару років шукати нову модель. Тому, при виборі ріжкової кавоварки WO.UA радить порівнювати характеристики та ціни різних моделей. І звісно, дуже корисно читати відгуки інших користувачів: вони можуть допомогти вам зробити правильний вибір.
Порівнюємо популярні ріжкові кавоварки від WO.UA
Модель | Особливості | Ціна |
▪ Для меленої кави ▪ Потужність 850 Вт ▪ Тиск 20 бар ▪ Резервуар для води 1.5 л ▪ Вбудований капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Подача гарячої води ▪ Просте кнопкове управління ▪ Без дисплея ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Корпус зі сталі та чорного пластику | 3 299 | |
▪ Для меленої кави та кави у капсулах ▪ Потужність 1 350 Вт ▪ Тиск 20 бар ▪ Резервуар для води 1.2 л ▪ Капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Регулювання міцності кави та обʼєму порції ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Механічне управління ▪ Без дисплея ▪ Корпус зі сталі та чорного пластику | 4 499 | |
▪ Для меленої кави ▪ Потужність 1450 Вт ▪ Тиск 20 бар ▪ Резервуар для води 1 л ▪ Вбудований капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Подача гарячої води ▪ Кнопкове управління ▪ Без дисплея ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Унікальна форма корпусу + манометр | 4 499 | |
▪ Для меленої кави ▪ Потужність 1140 Вт ▪ Тиск 20 бар ▪ Резервуар для води 1.5 л ▪ Вбудований капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Подача гарячої води ▪ Кнопкове управління + поворотний перемикач ▪ Без дисплея ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Яскраво-червоний копрус | 4 883 | |
▪ Для меленої кави ▪ Потужність 1350 Вт ▪ Тиск 20 бар ▪ Резервуар для води 1.5 л ▪ Вбудований капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Подача гарячої води ▪ Управління тумблерами, як у ретро-машин ▪ Без дисплея ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Ретро-дизайн корпусу у ніжно-зеленому кольорі ▪ З манометром | 4 999 | |
▪ Для меленої кави ▪ Потужність 1 100 Вт ▪ Тиск 15 бар ▪ Резервуар для води 1.8 л ▪ Вбудований капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Подача пари ▪ Регулювання обʼєму порції ▪ Сенсорне управління через екран ▪ Сталевий корпус | 5 499 | |
▪ Для меленої кави ▪ Потужність 1350 Вт ▪ Тиск 20 бар ▪ Резервуар для води 1.4 л ▪ Капучинатор зі стаканом ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Регулювання міцності кави та обʼєму порції ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Сенсорне управління через дисплей ▪ Корпус зі сталі та білого пластику | 6 999 | |
▪ Для меленої кави та кави у чалдах ▪ Потужність 1 300 Вт ▪ Тиск 15 бар ▪ Резервуар для води 1.1 л ▪ Капучинатор-трубка ▪ Підігрів чашок ▪ Одночасне приготування 2-х порцій ▪ Регулювання міцності кави та обʼєму порції ▪ Автовимкнення ▪ Автоочищення ▪ Механічне управління кнопками ▪ Без дисплея ▪ Корпус зі сталі та чорного пластику | 7 199 |
Як правильно чистити та обслуговувати ріжкову кавоварку?
Неможливо приготувати якісну каву, якщо ваша ріжкова кавоварка погано очищена або потребує ремонту. Залежно від моделі, термін служби еспресо-машин становить 8-10 років за умови належного догляду. А якщо правильно використовувати та очищувати еспресо-машину, ви можете збільшити термін служби. Ось кілька порад для цього.
Регулярно промивайте групу заварювання
До і після приготування порції еспресо промивайте групу заварювання. Для цього достатньо налити трохи води, не надягаючи порційний фільтр. Це дозволить успішно змити залишки використаної кави, що застрягли на сітці всередині групи заварювання. Гаряча вода також підігріє групу заварювання і не дасть вашій каві стати більш кислою під час приготування.
Не залишайте використану кавову гущу в портафільтрі
Після кожної порції витрушуйте використану кавову гущу з портафільтра та очищуйте його сухим паперовим рушником або тканиною. Чим довше кавова гуща залишається в портафільтрі, тим важче витягти її до останньої крихти. Не забувайте, що використана гуща також містить багато води, що перетворює її на чудове середовище для розмноження бактерій.
Очищуйте темпер для кави (прес)
Перед приготуванням нової порції кави переконайтеся, що на пресі вашої кавоварки немає гущі, яка залишилася після останнього утрамбовування кави. Нову порцію кави слід утрамбовувати лише тоді, коли ви абсолютно впевнені, що до темпера нічого не прилипло, а його поверхня рівна і суха. Якщо ви знехтуєте будь-якою з цих деталей, ви гарантовано відчуєте це в отриманій чашці.
Очищуйте трубку капучинатора та стакан для молока
Перш ніж почати збивати молоко, випустіть трохи пари на тканину. Це допоможе вам позбутися залишків молока або конденсату, що сховалися всередині насадки. Закінчивши спінювання, протріть насадку вологою ганчіркою і ще раз випустіть пару. Закінчивши готувати каву на день, занурте капучинатор у глечик для спінювання молока, наповнений водою, і залиште його на ніч. Таким чином ви уникнете прилипання молока та інших забруднень до палички. Щоб полегшити видалення цих забруднень, використовуйте спеціальний очищувач для молочної системи.
Переконайтеся, що корпус кавоварки також чистий
У процесі заварювання на корпус або решітку приладу можуть потрапляти бризки. WO.UA рекомендує видаляти ці бризки одразу — коли вони висохнуть, зробити це буде набагато складніше. Звичайно, це не вплине на смак кави, але чиста кавоварка — це про повагу до процесу приготування та самого напою.
Використовуйте кілька різних серветок/ганчірок
Ми радимо використовувати для кавоварки кілька різних ганчірок. Одну з них використовуйте для чищення корпусу, решітки та робочої зони навколо приладу. А іншу (до речі, вона повинна бути вологою) — для чищення капучинатора.. Другу ганчірку бажано випрати одразу після того, як ви закінчите приготування напоїв на основі молокаь. При очищенні портафільтра використовуйте паперовий рушник або серветку, щоб позбутися як кавової гущі, так і кавових олій, що накопичилися.
Рекомендоване щотижневе/щомісячне обслуговування для ріжкової кавоварки
Залежно від того, як часто ви готуєте каву, слід ретельніше чистити кавоварку раз на тиждень або принаймні раз на місяць. Професійні бариста, які працюють у кавʼярнях, роблять це щодня, але навряд чи ви готуєте вдома стільки кави, щоб потребувати такого частого обслуговування. Ось, як рекомендується промивати кавоварку:
Зніміть портафільтр і почистіть щіткою внутрішні краї заварочної групи. Якщо вас здивує кількість гущі, яку ви там знайдете, сприйміть це як знак того, що вам потрібно виконувати цю процедуру частіше.
Замініть сіточку всередині портафільтра на так званий «сліпий» фільтр без отворів (ви знайдете його в комплекті вашої кавомашини).
Покладіть в глухий фільтр спеціальну таблетку для очищення кавомашин.
Запустіть програму зворотного промивання. Якщо у вашій кавомашині немає такої програми, вам доведеться зробити це вручну. Почніть подавати воду і продовжуйте це робити протягом 10 секунд. Потім зупиніться і почекайте ще 10 секунд. Повторіть 5-10 разів.
Зніміть портафільтр і промийте групу заварювання, просто випустивши трохи води. Ви також можете промити портафільтр у тій самій воді.
Встановіть портафільтр назад у групу заварювання (цього разу без очищувальної таблетки). Повторіть цикл промивання і пауз ще 5 разів, щоб забезпечити належну гігієну.
Після промивання системи приготуйте порцію еспресо, але обов'язково вилийте його, а не випийте. Це гарантує, що наступна порція, яку ви приготуєте, буде абсолютно безпечною (і дуже смачною) для споживання.
Ретельно очистіть портафільтр і сітки. Налийте у миску теплу воду і розчиніть у ній таблетку для чищення. Занурте в цю рідину сіточки і сам портафільтр (до ручки). Залиште їх замочуватися на 15-30 хвилин. Після цього почистіть портафільтр і сітки губкою, а потім ретельно промийте їх.
Очистіть сітку групи заварювання. Коли вода потрапляє до вашої кави, ретельно змеленої та утрамбованої, вона повинна просочитися крізь сітку групи заварювання. Якщо ця сітка забруднена, залишки старої кави гарантовано потраплять у напій, який ви готуєте, що призведе до неприємного, «нечистого» присмаку. Якщо кавові олії забивають сіточку, це руйнує процес екстракції, роблячи його непослідовним і знову ж таки негативно впливаючи на смак вашої кави. Щоб уникнути цього, раз на місяць відкручуйте сітку, ретельно очищайте її щіткою, а потім замочуйте на ніч у теплій воді з розчиненою в ній таблеткою для чищення.
Очистіть паровий стрижень. Використовуйте тонкий металевий інструмент (наприклад, скріпку або шпильку), щоб прочистити отвори парової палички. Якщо ви щовечора змочуєте паличку у воді, як ми радили вище, вам доведеться робити це лише в рідкісних випадках.
Чому важливо очищувати кавоварку від вапняного нальоту?
Жорстка вода засмічує внутрішні елементи кавомашини. Це може завдати серйозної шкоди як самій кавомашині, так і смаку напоїв, які вона готує. Щоб уникнути цього, ми рекомендуємо придбати фільтр для води або використовувати фільтровану, мʼяку воду.
Що стосується кавоварок, то накип є одним з їхніх найлютіших ворогів — саме тому ви гарантовано знайдете інструкції щодо виконання програми видалення накипу в інструкції з експлуатації кожної еспресо-кавомашини. Оскільки процедури видалення накипу в різних моделях часто відрізняються одна від одної, радимо уважно ознайомитися з цими інструкціями. Найкраще використовувати спеціальний засіб для видалення накипу з кавомашини для виконання цієї процедури.
Якщо не забезпечити належне видалення накипу, товстий шар вапняного нальоту врешті-решт покриє внутрішню частину приладу — і на цьому етапі не допоможуть навіть найсильніші засоби для видалення накипу або найсучасніші програми для видалення накипу. Ось чому варто приділити трохи часу, щоб запобігти накопиченню накипу на внутрішніх поверхнях кавомашини.
Відповіді на часті запитання
Скільки чашок кави можна зварити з одного ріжка? Як часто потрібно міняти каву в ріжку?
Один ріжок — одна порція кави. Кожного разу для кожної чашки треба використовувати нову порцію зерен. Якщо ви спробуєте пропустити воду через каву, яка уже була використана, результат вас розчарує. Напій буде слабким, ненасиченим, без відповідного аромату та кольору. І звісно, без цієї привабливої пінки на поверхні.
Чи можна використовувати мелену каву в ріжковій кавоварці?
Так, ріжкова кавоварка призначена саме для меленої кави. Як ми переконалися, деякі моделі дозволяють використовувати додатково каву у капсулах або у чалдах. Та зазвичай це саме мелені зерна.
Як вибрати каву для ріжкової кавоварки?
Ви можете експериментувати із сортами кави без обмежень. Обраний вами сорт не матиме жодного значення для машини. А от якщо кавові зерна не будуть обсмажені належним чином, це може стати проблемою. Саме обсмажування має значний вплив на смак, аромат і колір кави. Зазвичай для еспресо найкраще підходить кава темного обсмаження з низькою кислотністю.
Яка кавоварка краща: ріжкова, крапельна, турка, чи автоматична кавомашина?
Дискусія на тему «Який тип кавоварки готує кращу каву?» розділяє поціновувачів кави в усьому світі. Мета кожної кавомашини та ручної кавоварки — створити найкращий напій. Але правда в тому, що це залежить тільки від особистого смаку кожної людини.