Каталог

0 800 201 865

Оформити замовлення

Пн-Пт: 9:00 - 20:00
Сб-Вс: 10:00 - 19:00

дзвінок безкоштовний (по Україні)

0 800 209 145

Сервісний центр

Пн-Сб: 9:00 - 18:00
Вс: выходной

Передзвонити мені
RU
UA
Сервіси
30.09.2024 16:39:00
74
Рекомендації

Що таке мультипіч та які кухонні девайси вона може замінити?

Що таке мультипіч та які кухонні девайси вона може замінити?
Зміст

Кухонні прилади — невідʼємна частина повсякденного життя. У світі, де час має вирішальне значення, вони допомагають готувати простіше, зручніше та швидше. У цій статті ми поговоримо про девайс, який обʼєднує всі ці критерії: мультипіч. Вона недарма популярна у тих, хто готує. Мультипічки виконують функції кількох різних приладів, дозволяють готувати з меншим використанням олії, заощаджують час та електроенергію. Тож спробуємо розібратися і особливостях цієї техніки та зʼясуємо, як її підібрати під себе.

1.jpg

Що таке мультипіч і як вона працює?

Мультипіч — це кухонний прилад, який готує їжу за допомогою конвекції: циркуляції гарячого повітря навколо продуктів. Потужний нагрівальний елемент підіймає температуру повітря, а вентилятори рівномірно розганяють його по всьому обʼєму. У результаті на поверхні страви виходить хрустка, підсмажена скоринка, навіть якщо ви не додавали олію чи інший жир. А всередині продукти м'які та соковиті.


Які переваги дає мультипіч порівняно з іншими способами приготування?

  1. Мінімальна кількість жиру. Ви можете використовувати лише одну ложечку олії або взагалі смажити овочі, рибу та мʼясо у власному соку. Це робить мультипіч зручним девайсом для приготування таких продуктів, як картопляні чіпси та смажена курка.

  2. Менш калорійне приготування, яке може допомогти контролювати вагу. Їжа у фритюрі містить багато жиру і калорій, тому заміна її на продукти, приготовані в аерогрилі, може допомогти знизити споживання калорій. Звісно, все ще залежить від того, як часто та як само ви смажите їжу.

  3. Знижує рівень акриламіду у їжі — хімічної сполуки, яка є відомим канцерогеном. Він утворюється, коли крохмалисті продукти, наприклад, картопля, готуються при високих температурах (понад 120°C). Існують докази того, що приготування у мультипечі знижує рівень акриламіду на 90 відсотків порівняно зі смаженням у фритюрі на плиті. 

  4. Є більш безпечним способом приготування їжі. Аби посмажити щось у фритюрі, треба наповнити глибоку пательню олією і нагріти її до високої температури. Це може бути небезпечно, оскільки гаряча олія може розлитися, розбризкатися або загорітися. Аерофритюрниці, якщо їх використовувати відповідно до інструкцій, не становлять такої небезпеки, як сковорідки.

  5. Завдяки хрусткій скоринці зовні зберігає поживні речовини всередині страв. Конвекційне тепло може зберігати певні поживні речовини під час процесу приготування, зокрема вітамін С, а також численні захисні рослинні сполуки, які називаються поліфенолами.

  6. Мультипіч (навіть велика) компактніша за звичайну конвекційну духовку.

  7. Її простіше мити, адже приготування зазвичай відбувається під кришкою та олія не розбризкується. А чашу та аксесуари до девайса часто можна помити у посудомийній машині.

1.2.jpg

Які недоліки приготування у фритюрі?

Основні ризики для здоровʼя, повʼязані з використанням фритюрниць та смаження взагалі:

  1. Жири можуть змінювати свою хімічну структуру та ставати менш корисними. Є дослідження, в якому оцінювався вплив приготування в аерофритюрниці жирних сортів риби, зокрема, сардини. Дослідження показало, що вміст корисних жирів (поліненасичених) у сардинах зменшився, тоді як кількість продуктів окислення холестерину (COPs) дещо збільшилася. А проблема з COPs полягає в тому, що вони можуть негативно впливати на рівень холестерину у крові. Та це можна дещо виправити. Додавання свіжої зелені, такої як петрушка та цибуля, допомогло зменшити ці шкідливі ефекти.

  2. Можуть утворювати поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) — це канцерогени, які утворюються у вигляді парів при нагріванні олії до високих температур. Хороша новина полягає в тому, що коли ви використовуєте мультипіч, їх утворюється менше, ніж при звичайному смаженні. 

  3. Пошкодження антипригарного покриття. Воно теж дозволяє готувати з меншою кількістю олії та полегшує чищення аерофритюрниці. Проблема з антипригарним покриттям полягає в тому, що якщо його пошкодити (наприклад, використовуючи металевий посуд) або нагріти до високих температур (понад 260°C), воно може виділяти токсичні гази. Тому якщо ваша фритюрниця має антипригарне покриття, завжди використовуйте силіконовий посуд під час приготування їжі, дотримуйтесь рекомендованих температур і мийте вручну, щоб уникнути непотрібного пошкодження поверхні покриття. Альтернативами антипригарному покриттю є нержавіюча сталь або кераміка. Але вони важчі та дорожчі. 


Чи може мультипіч замінити іншу кухонну техніку?

2.jpg

Мультипіч, аерогриль, та аерофритюрниця: чим вони відрізняються?

Мультипіч,  аерогриль та аерофритюрниця — це одне й те саме: посудина, у якій їжа готується за принципом конвекції. Просто у деяких аерогрилів ця посудина має вигляд поверхні для смаження, як-от у Ninja Foodi MAX Health MultiGrill & Air Fryer з Сooking probe AG651EU. А у більшості мультипічок/аерогрилів/аерофритюрниць основна ємність для приготування — це чаша. Тобто більшість процесів — це запікання у фритюрі у великій чаші за принципом звичайної конвекційної духовки. Ще вони можуть додатково оснащуватись невеликою решіткою для гриля, деком для випікання.


Мультипіч та електрогриль

У звичайному електричному грилі їжа теж готується на панелі, а не в чаші. Ці панелі можуть бути гладенькими або рифленими. Зазвичай вони вкриті антипригарним покриттям. Воно може бути тефлоновим, як у CECOTEC Rock'nGrill Dual або імітувати камінь, як у CECOTEC Rock’nGrill 1500 Take&Clean Stone.

А відмінність ось у чому: електрогриль готує вже без конвекції — просто смажить. Як, наприклад, Tefal GC716D12 OptiGrill+ Waffles чи  GORENJE SM 703 GCG (SW-008). Мультипічка цілком може замінити цей спосіб приготування — ефект дуже схожий: хрустка поверхня та соковитість всередині.


Чим відрізняються мультипіч та мікрохвильова піч?

Тут все просто: 

  • Мікрохвильова піч використовує мікрохвильове випромінювання для вироблення тепла. Воно збуджує молекули води в їжі, генеруючи тепло і готуючи їжу зсередини. Цей прилад використовується для приготування, розігрівання та розморожування їжі. 

  • Мультипіч, як ми визначали вище, для приготування їжі використовує гаряче повітря, що швидко циркулює. Вона створює хрустку і підрумʼянену скоринку, схожу на смаження у фритюрі, але зі значно меншою кількістю олії. На практиці мультипіч так само готує, розігріває та розморожує їжу, просто за іншою технологією, тож так, мультипіч може замінити і мікрохвильовку.


І мультипечі, і мікрохвильові печі обидві забезпечують швидший час приготування та здоровіші альтернативи традиційним методам. Просто роблять це різними шляхами.

2.4.jpg

Мультипіч vs духовка, що вибрати?

Мультипіч готує швидше, здоровіше і рівномірніше. Вона ідеально підходить для хрустких страв, таких як чіпси, заморожені продукти тощо. До того ж у ній зручніше приготувати невелику кількість їжі. З іншого боку, духова шафа може вмістити більшу кількість продуктів. При цьому не кожна духовка оснащена функцією конвекції. Тож якщо вам потрібний компактний пристрій, де можна запікати з конвекцією і без, мультипіч з легкістю замінить духову шафу.


Мультипіч та мультиварка. Чи можна варити у мультипічці?

Мультипіч та мультиварка відрізняються за призначенням та за самим методом приготування:

  • Мультипечі допомагають підсмажити їжу до хрусткої скоринки за допомогою швидкого обдуву гарячим повітрям. Варити або тушкувати в мультипічці не вийде — волога випаровуватиметься занадто швидко.

  • У мультиварках готують страви, які потребують рідини, наприклад, рагу, супи, рис, мʼясо, рибу та овочі. Причому є моделі, які готують під тиском, а є такі, які можна відкрити та готувати як у звичайній каструлі.


Якщо ви хочете придбати девайс, який допоможе вам готувати здорову їжу на пару, краще придбати мультиварку. По-перше, завдяки функції приготування під тиском час приготування їжі скорочується на 70% порівняно з традиційними методами. Крім того, ви можете встановити її та забути про це — просто закиньте інгредієнти, а розумна каструля зробить все інше. З іншого боку, якщо ви любите готувати смажені закуски, але більш корисним способом, вам підійде мультипіч.


Мультипіч та пароварка: для яких страв що підійде?

Мультипіч та пароварка/скороварка так само відрізняються за методом приготування: перші потребують гарячого сухого повітря, другі — готують під тиском та у вологому середовищі. Обидва прилади можуть полегшити приготування страв, просто це різні страви. І, як у випадку  з мультиваркою, звичайна мультипіч замінити пароварку не зможе. Вона підійде для смажених, печених та грильованих страв. А пароварка чи скороварка дозволяє приготувати варені, тушковані та пропарені страви.


Види мультипічок

Залежно від тих чи інших технічних характеристик, можна виділяти кілька видів мультипічок.

3.jpg

Як вибрати мультипічку за дизайном?

Є кілька важливих моментів, від яких залежить комфорт приготування у цьому девайсі:

  • По-перше, ви можете купити мультипіч з двома камерами, а не тільки не тільки однією. Як-от CECOTEC Cecofry Advance 9000 Inox: в неї 2 окремих відсіки, у кожному з яких ви можете готувати з різною температурою. Дуже зручно, наприклад, щоб запекти рибу в одному відділі, а овочі — в іншому. 

  • По-друге, є мультипічки з вікном і без нього. CECOTEC Cecofry Panoramic 9000, наприклад, дозволяє спостерігати за процесом приготування вашої страви.

  • По-третє, якщо вам хочеться керувати простим натисканням кнопок, вибирайте модель з сенсорним екраном. З ними легко і просто перемикати програми, налаштовувати температуру, час тощо. Зазвичай екран розміщується на передній панелі мультипічки. Але в деяких сучасних моделей він розташований на кришці — зручне рішення, щоб не нахилятися під час виставлення налаштувань. Таким дисплеєм оснащена, наприклад, вже згадана Cecofry Panoramic 9000 або компактна 3-літрова Deerma KZ100

  • Четверта особливість дизайну — це достатня довжина шнура живлення або можливість підʼєднати девайс через подовжувач.

  • По-пʼяте, має значення покриття корпусу девайса. І не лише через візуальну привабливість, а через практичність. Комусь зручніше протирати пластиковий корпус, комусь подобається металевий.


Як вибрати мультипічку за обʼємом чаші?

Хтось з нас готує кожного дня, хтось — «під настрій» або коли чекає на гостей. Хтось любить прості страви, хтось — складні вишукані рецепти. Та одним з головних критеріїв вибору є кількість продуктів, які здатна вмістити мультипічка:

  1. Аерофритюрниця до 3-х літрів підійде для приготування невеликої кількості їжі. Наприклад, CECOTEC Cecofry Pixel 2500 вміщує 2.5 л — достатньо для 1-2 осіб.

  2. Моделі на 3-6 літрів будуть оптимальними для родини або компанії на 4-5 персон. Звісно, вибір залежить ще й від розміру порцій, які ви готуєте.

  3. Версії від 6 літрів підійдуть для тих, хто готує багато і часто — на велику родину чи компанію друзів.

3.3.jpg

Як вибрати мультипічку за функціями?

На ринку є мультипечі з базовими функціями, і з розширеними. Питання в тому, як ви любите готувати. Ось кілька рішень, які можуть бути корисними у мультипічках:

  • Майже у всіх сучасних моделях є попередньо встановлені програми: для мʼяса, птиці, риби, овочів, випічки, розігрівання та розморожування тощо. А у просунутих моделях — навіть програми для окремих страв: запікання, випікання різних продуктів, сушіння, грилювання на решітці. 

  • Також важлива можливість регулювати температуру та час приготування. З термостатом і таймером ви зможете підібрати індивідуальний режим під конкретну страву. Зазвичай це температурний діапазон в середньому 80°C до 230°C та часовий — від 0 до 60 хвилин.

  • Ще одна приємна особливість, яка зустрічається у найкращих аерофритюрницях — автодозування олії та води. Наприклад, у CECOTEC Cecofry Rain Acc Kit є вбудований дозатор олії, який розпилює її на продукти. Це дозволяє використовувати мінімум жиру та готувати менш калорійно. А CECOTEC Cecofry Neon 5000 оснащена дозатором води для запобігання пересушуванню шматочків.

4.jpg

Висновок: мультипіч як заміна кількох окремих девайсів

Мультипіч або аерофритюрниця працює завдяки швидкій циркуляції гарячого повітря всередині. Подібно до конвекційної духовки, вентилятор розподіляє гаряче повітря навколо їжі у кошику. Такий спосіб приготування забезпечу апетитну хрустку скоринку, а всередині страва залишається мʼякою та соковитою.

Одна з найбільших переваг мультипічок — у них можна готувати продукти без олії або з мінімальною її кількістю. А значить, страви можуть бути здоровішими та менш калорійними.

У таких аерофритюрницях можна смажити, запікати та готувати на грилі. Іншими словами, один компактний девайс заміняє духовку, гриль та плиту. Єдине, що не під силу аерофритюрницям — супи та суміші на рідкій основі. З усіма іншими стравами цей багатофункціональний девайс впорається чудово, головне — правильно підібрати технічні характеристики під ваші кулінарні вподобання.

Електрогриль для дому: вибираємо найкращий з WO.UAПопередня статтяЕлектрогриль для дому: вибираємо найкращий з WO.UAЯк вибрати найкращий акумуляторний пилососНаступна статтяЯк вибрати найкращий акумуляторний пилосос
Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 36, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати.

Ще публікації від Марія Горбань

Останні публікації з категорії мультипечі, аерогрилі

Категорії

Мультипечі, аерогрилі (2)